• Посилання скопійовано

З 1 січня 2015 року набирають чинності деякі зміни з ПДВ

Податківці вкотре нагадують про зміни з ПДВ, які набирають чинності вже з 1 січня 2015 року

З 1 січня 2015 року набирають чинності деякі зміни з ПДВ

ДФСУ нагадала, що з 1 січня 2015 року набирають чинності зміни до розділу V "Податок на додану вартість" Податкового кодексу України, зокрема, щодо бази оподаткування, реєстру виданих та отриманих податкових накладних, розрахунків в системі електронного адміністрування ПДВ. 

Таким чином, при визначенні бази оподаткування операцій з постачання товарів/послуг слід враховувати, що вона не може бути нижча ціни придбання товарів/послуг, що постачаються, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції, за винятком:

-  товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню;

-  газу, який постачається для потреб населення.

Крім того, проведення коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника й отримувача товарів чи послуг має відбуватися на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Змінами, внесеними з 01.01.2015 року, не передбачено ведення платником ПДВ реєстру виданих та отриманих податкових накладних і подання до контролюючого органу копій записів у такому реєстрі в електронному вигляді.

Водночас на платників ПДВ покладено обов’язок ведення реєстру виданих та отриманих документів, які є підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту, без отримання податкової накладної. Платники податку у складі податкової звітності з цього податку подають до контролюючого органу копії записів у цих реєстрах за такий період в електронному вигляді.

Рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ відкриватимуть платникам автоматично. Для їх відкриття центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію податкової та митної політики, надсилає банку, в якому відкриваються ці рахунки, реєстр платників, в якому зазначаються назва платника, код ЄДРПОУ та індивідуальний податковий номер платника. Банк, у якому відкриваються рахунки, платників у системі електронного адміністрування ПДВ, визначається Кабінетом Міністрів України.

На рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ платника зараховуються кошти:

-  з власного поточного рахунку платника в сумах, необхідних для збільшення розміру суми, що обчислюється відповідно до п. 2001.3 ст. 2001 Податкового кодексу;

-  з власного поточного рахунку платника в сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з цього податку;

-  з власного поточного рахунку платника в сумі податку, отриманого від покупців при проведенні операцій з продажу товарів/послуг за готівкові кошти або при проведенні бартерних (товарообмінних) операцій;

-  з власного поточного рахунку платника в сумі податку, нарахованого платником за результатами проведення операцій, передбачених п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу.

Платнику ПДВ після анулювання реєстрації платника податку закривається його рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ, а залишок коштів на такому рахунку перераховуються до бюджету на підставі реєстру, який центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію податкової та митної політики, надсилає банку, в якому відкрито рахунки платників у системі електронного адміністрування ПДВ.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»