• Посилання скопійовано

Як буде діяти новий порядок адміністрування ПДВ

Нещодавно КМУ затвердив Порядок електронного адміністрування ПДВ. Яких змін очікувати платникам податків?

 Як буде діяти новий порядок адміністрування ПДВ

Як відомо, прийнятий 31 липня 2014 року ЗУ №1621-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України" запроваджує з 1 січня 2015 року електронне адміністрування ПДВ.

Поряд із загальними правилами адміністрування ПДВ нова стаття Податкового кодексу 200¹ зобов'язує Кабінет Міністрів України встановити безпосередній порядок електронного адміністрування.

Що і зробив уряд 16 жовтня 2014 року, прийнявши постанову №569.

Якими ж змінами доповнює ПКУ порядок адміністрування ПДВ?

Визначено ПДВ-банк

ПДВ-банком, у якому платникам податку відкриють спеціальні рахунки, буде орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, тобто Державна казначейська служба України (ДКСУ).

Механізм відкриття ПДВ-рахунків буде наступним. Державна фіскальна служба України надасть реєстри платників ПДВ ДКСУ не пізніше 15 грудня 2014 року, а остання відкриє ПДВ-рахунки не пізніше 25 грудня 2014 року. Після отримання повідомлення про відкриття рахунку від ДКСУ податковий орган проінформує платника податку про реквізити його ПДВ-рахунку.

Відкриття ПДВ-рахунків здійснюватиметься безоплатно та не вимагатиме участі платника податків.

Чи враховуватиметься податковий кредит з 2014 року під час видачі податкових накладних у 2015

Одне з найбільш хвилюючих питань для платників податків полягає у можливості використання податкового кредиту, сформованого у 2014 році, під час видачі податкових накладних за новими правилами.

Відповідь на це питання невтішна — податкові накладні складені до 1 січня 2015 року та розрахунки коригування до них не братимуть участь в обчислені суми на яку платник податків має право видати податкову накладну.

Отже, платники ПДВ розпочинатимуть 2015 рік з нулем на ПДВ-рахунку.

Нагадаємо, що за новою редакцією ПКУ платник податків має право надавати покупцеві товарів/послуг лише зареєстровану в Єдиному реєстрі податкову накладну (ЄРПН). Однак щоб зареєструвати, а потім видати накладну покупцеві, її сума не повинна перевищувати суму податку, обчислену за спеціальною формулою, що визначена ПКУ та дублюється у Порядку. Простіше кажучи, сума на ПДВ-рахунку повинна бути рівнозначною або більшою, ніж сума податку у відповідній податковій накладній.

Так, показниками формули, які збільшують суму ПДВ на спеціальному рахунку, є:

- загальна сума податку за отриманими податковими накладними (Σ НаклОтр);

- загальна сума податку, сплаченого платником при ввезенні товарів в Україну (Σ Митн);

- загальна сума поповнення ПДВ-рахунку з власного поточного рахунку платника (Σ ПопРах);

Тобто за виключенням поповнення рахунку з поточного рахунку, сума на ПДВ-рахунку збільшуватиметься лише за рахунок "вхідного" ПДВ отриманого у 2015 році, оскільки "вхідний" ПДВ за накладними 2014 року в показниках формули не враховуватиметься.

Таким чином, якщо з початку 2015 року компанія не придбає товарів/послуг або не здійснить імпортну операцію за новими правилами, єдиним способом видати податкову накладну своєму контрагенту — буде поповнення ПДВ-рахунку власним коштом.

Як буде використовуватися податковий кредит сформований у 2014 році

Спершу пропонуємо порівняти, що відбуватиметься із сумою ПДВ тепер і після 1 січня, якщо за результатами звітного періоду вона складатиме від"ємне значення (фактично буде податковим кредитом).

В результаті маємо три варіанти: погашення податкового боргу, бюджетне відшкодування, включення до майбутнього податкового кредиту.

Отже моделюючи від"ємне значення ПДВ за 2014 рік на нові правила, розуміємо:

Що при погашенні податкового боргу за новими правилами буде враховуватися лише та частина податкового кредиту, яка не перевищує суму, обчислену за спеціальною формулою.

Бюджетне відшкодування сум, заявлених до 1 січня 2015 року, відшкодовуватиметься в порядку, встановленому старою редакцією ПКУ (згідно з перехідними положеннями закону). При цьому розуміємо, що по-перше, не всі платники податку мають право на бюджетне відшкодування, а по-друге, навіть за наявності законних підстав — податок не завжди відшкодовується.

За відсутності податкового боргу та бюджетного відшкодування, від"ємне значення буде включено до податкового кредиту на 2015 рік. При цьому такий податковий кредит не враховуватиметься у формулі під час видачі податкових накладних.

Виходить ситуація, що платник матиме податковий кредит, який зможе використати лише для погашення податкового боргу. Приводимо приклад.

Товариство за результатами 2014 року задекларувало податковий кредит у розмірі 100 тис. грн. У січні 2015 року товариство має намір продати товар на суму 100 тис. грн, в т.ч. ПДВ — 20 тис. грн. Оскільки у січні товариство не купувало товарів/послуг та не здійснювала імпорту, на ПДВ-рахунку нуль. Єдиний вихід зареєструвати податкову накладну і законно продати товар — поповнити ПДВ-рахунок зі свого поточного рахунку на 20 тис. грн. Поповнили. В кінці місяця декларуємо ПДВ, зменшуємо податкові зобов"язання податковим кредитом сформованим у 2014 року (зі 100 тис. грн) і знову маємо від"ємне значення у розмірі 80 тис. грн. При цьому 20 тис. грн уже переведено на ПДВ-рахунок і вони не підлягають поверненню. А це може повторюватися неодноразово допоки у товариства не з"явиться "вхідний" ПДВ.

Таким чином, податковий кредит, сформований у 2014 році, хоча і буде використовуватися у податковому результаті в 2015 році, платники податків все одно будуть змушені вносити на ПДВ-рахунки кошти, якими більше не зможуть скористатися. Адже порядок передбачає рух коштів з ПДВ-рахунку лише в напрямку бюджету або на спецрахунок для платників податку, які використовують спеціальний режим оподаткування відповідно до ст. 209 ПКУ.

Хто, коли та що реєструє у ЄРПН

Порядок зобов"язує платників ПДВ зареєструвати у ЄРПН податкові накладні, складені до 1 січня 2015 року. При цьому з дотриманням 15-денного строку на таку реєстрацію встановленого п. 201.10 ст. 201 ПКУ.

Враховуючи те, що податкові накладні на суму понад 10 тис. грн і так підлягали обов"язковій реєстрації у ЄРПН з 1 січня 2012 року, розуміємо що обов"язок поширюється на накладні менше зазначеної суми.

Обов"язковій реєстрації у ЄРПН підлягають і розрахунки коригування до податкових накладних. В залежності в який бік змінюється сума у накладній обов"язок з реєстрації покладається на продавця або покупця.

Зокрема, якщо вартість товарів/послуг у накладній збільшується або сума після коригування залишається незмінною — розрахунок реєструє продавець (постачальник).

Якщо ж сума зменшується, розрахунок коригування реєструє покупець після його отримання від продавця.

Порядок набирає чинності з 1 січня 2015 року.

Прийняття нових правил адміністрування ПДВ викликало багато практичних запитань у платників податків. Очікувалось, що затверджений урядом порядок дасть відповіді на них. Всупереч очікуванням, положення акту мало чим доповнюють правила встановлені ПКУ. Одним із ключових, на нашу думку, пунктів порядку є надання ДФСУ повноважень з оприлюднення алгоритмів обрахунку показників спеціальної формули та джерел їх формування. Це означає, що податковий орган по суті в ручному режимі зможе вирішувати, які суми включати до показників формули, які збільшують або зменшують суми на ПДВ-рахунку. Тому традиційно чи не вирішальну роль у адмініструванні податку окрім податкових роз"яснень, консультацій та ін. відіграє судова практика.

Автор:Денис Іщук

Джерело: Діло

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»