• Посилання скопійовано

Єдиний реєстр податкових накладних та програмне забезпечення: роз'яснення ДФСУ

Податківці розглянули деякі питання функціонування Єдиного реєстру податкових накладних та пов'язаного з ним програмного забезпечення

Єдиний реєстр податкових накладних та програмне забезпечення: роз'яснення ДФСУ

З 1 лютого 2015 року реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування кількісних і вартісних показників до неї, незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній та/або розрахунку коригування.  

З огляду на це, фахівці ДФСУ у листі від 16.02.2015 р. № 351/2/99-99-11-02-10 розглянули деякі питання функціонування ЄРПН та пов'язаного з ним програмного забезпечення. 

Зокрема, зазначено, що для формування податкових накладних в електронному вигляді платник податків самостійно обирає будь-яке програмне забезпечення, що формує вихідний файл у форматі, який розміщено на офіційному веб-порталі ДФС. Або може користуватись програмними забезпеченнями:

  • «Системи формування та подання до органів ДФС засобами телекомунікаційного зв’язку податкової звітності, податкових накладних та реєстрів податкових накладних в електронному вигляді»;
  • «Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності»»

Ці програми можна безоплатно отримати на веб-порталі ДФС у розділі «Електронна звітність».        

Розроблено також новий електронний сервіс, який надає змогу платнику податків за запитом до ДФС безоплатно отримувати відомості про податкові накладні та/або розрахунки коригування з ЄРПН.

Крім того, покупці - платники податку мають можливість отримувати з ЄРПН електронні копії податкових накладних/розрахунків коригування, які зареєстровані їх контрагентами. Для цього потрібно надіслати в електронному вигляді запит до Реєстру, за яким отримує електронне повідомлення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН та податкову накладну/розрахунок коригування в електронному вигляді. Така податкова накладна вважається такою, що отримана від постачальника.        

ДФС також було доопрацьовано програмне забезпечення щодо формування ЄРПН в частині зняття обмеження на реєстрацію податкових накладних та/або розрахунків коригування після спливу 15-денного терміну.З огляду на це, платники податків мають можливість реєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування з 01.01.2015 р. в  ЄРПН й після закінчення строку такої реєстрації.    

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»