• Посилання скопійовано

Помилка в номері або даті зареєстрованої податкової накладної: як виправити?

У разі безпідставного складання накладної за відсутності факту здійснення операції з поставки товарів/послуг та/або оплати, розрахунок коригування не може бути виписаний, а сама накладна не підлягає виключенню із реєстру

Помилка в номері або даті зареєстрованої податкової накладної: як виправити?

ДФСУ у листі від 18.09.2015 р.  №21988/10/28-10-06-11 насамперед нагадує, що помилку в номері чи даті податкової накладної не можна виправляти шляхом подання розрахунку коригування.

Облік (нумерація) складених податкових накладних ведеться платником ПДВ у довільних формі та порядку. Не допускається складання за однією датою податкових накладних з однаковим порядковим номером.

Дата оформлення податкової накладної відповідно має збігатися з датою виникнення податкових зобов’язань із ПДВ, які виникають за принципом «першої події»:

  • або на дату зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;
  • або на дату відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Наявність в ЄРПН накладної з помилками спричиняє викривлення податкової інформації, що свідчить про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства.

Податківці попереджають: якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит контролюючого органу, в якому зазначаються порушення цим платником податків податкового, валютного та іншого законодавства протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту, це буде причиною для  проведення документальної позапланової перевірки. Таким чином, у разі безпідставного складання податкової накладної за відсутності факту здійснення операції з поставки товарів/послуг та/або оплати, розрахунок коригування до такої податкової не може бути виписаний, а сама податкова накладна не підлягає виключенню із реєстру. 

Від редакції: Позиція ДФСУ щодо можливості чи неможливості виключення з ЄДР безпідставно виписаної податкової накладної часто змінюється. Адже ще влітку, в листі від 09.06.2015 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15, податківці стверджували інше (про це ми писали в новині тут і в аналітичному матеріалі тут).

Нагадаємо, що тоді у відповідь на запитання щодо виправлення помилки у разі помилкового оформлення зайвої податкової накладної (двічі на одне постачання), податківці зазначили: "у випадку помилкового складання податкової накладної на операцію з постачання товарів/послуг (складення двох податкових накладних на одну операцію з постачання товарів/послуг) платник податку має право скласти розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН у встановленому порядку."

Повністю з текстом відповіді можна ознайомитись тут >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»