• Посилання скопійовано

Податківці нагадали нюанси заповнення деяких граф податкової накладної

Які нюанси слід врахувати при заповненні податкових накладних? Зокрема, у разі постачання товарів/послуг покупцю-неплатнику ПДВ. Нагадують податківці

Податківці нагадали нюанси заповнення деяких граф податкової накладної

У листі  від 26.11.2015 р. №26015/10/28-10-06-11 податківці  роз'яснили окремі моменти заповнення деяких рядків податкової накладної, а саме:

1) У разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку ПДВ, та у разі складання податкової накладної за щоденним підсумком операцій у рядку "Особа (платник податку) - покупець" зазначається "Неплатник", а у рядку "Індивідуальний податковий номер покупця" відображається умовний ІПН "100000000000".

2) Якщо вартість послуги визначається із застосуванням одиниць обліку, які відображаються у первинних документах, регістрах бухгалтерського обліку, то у графах 5.1 та 5.2 податкової накладної зазначаються одиниці виміру (умовне позначення і код) згідно з КСПОВО.

Якщо ж послуга, що надається не має одиниці обліку, у графі 5.1 зазначається "послуга", а графа 5.2 не заповнюється.

3) У графі 3 "Номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця)" вказується та номенклатура товарів, яка була реалізована. Можливості вказати у графі 3 "Товари в асортименті" не передбачено.

4) Графа 4 заповнюється у разі постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, на всіх етапах постачання таких товарів. Код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пробілів, крапок тощо).

5) Графа 6. У разі складення податкової накладної:

 - на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі,  - зазначається "1";

- на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати части вартості послуги -  зазначається відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, вказаного у договорі, або у разі отримання суми попередньої оплати у розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 вказується число "0,5".

6) Графа 7 заповнюється у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Окрім того, у коментованому листі податківці нагадали нюанси коригування при поверненні товарів покупцями.

Оскільки у разі здійснення операцій з поставки товарів/послуг неплатнику податку на додану вартість у полі "Особа (платник податку) - покупець" податкової накладної та розрахунку коригування до податкової накладної (у разі повернення товарів) вказується вираз "Неплатник", то і в графі 2 таблиці 1 Додатку 1 "Розрахунок коригування сум податку на додану вартість (Д1)" до податкової декларації з ПДВ слід також зазначити вираз "Неплатник".

При цьому у графі 3 такої таблиці вказується умовний ІПН "100000000000".

Податківці зауважують, що чинним законодавством не передбачено у графі 3 "Номенклатура постачання товарів/послуг продавця" вказувати вираз "Товари/послуги в асортименті".

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»