• Посилання скопійовано

Чергові зміни до декларації з ПДВ та порядку заповнення податкових накладних

Мінфін Наказом від 25.05.2016 р. № 503 вніс чергові зміни до Декларації з ПДВ. Наразі вони не набрали чинності!

Чергові зміни до декларації з ПДВ та порядку заповнення податкових накладних

Мінфін Наказом № 503 вніс зміни до форми декларації з ПДВ та у Порядок заповнення податкових накладних.

Зміни у декларації з ПДВ

У новій редакції викладено додаток 2 «Довідка про суму від'ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (Д2)» та  додаток 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)». Зокрема, тепер для розшифровки від'ємного значення (ряд. 21 Декларації з ПДВ), потрібно буде вказати місяць, рік його виникнення та суму. Додаток 3 доповнено новою таблицею 2 для розшифрування сум ПДВ, сплачених у попередніх і звітному періодах постачальникам товарів/послуг або до Держбюджету. У таблиці 2 додатку 3 слід буде зазначати у розрізі контрагентів (за їх ІПН) та звітних періодів виникнення суми ПДВ, фактично сплаченої у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України.

 

Тепер у додатку 2 для розшифровки від'ємного значення (ряд. 21 Декларації з ПДВ), потрібно буде вказати тільки місяць, рік його виникнення та суму.

 

Нагадаємо, що у попередній редакції додатку 2 потрібно було вказувати у графі 2 платника податку – покупця (індивідульний податковий номер), а у графі 6 довідково потрібно було зазначати суму ПДВ, яку було сплачено постачальникам товарів/послуг  або до Державного бюджету України, або нараховано при отриманні послуг від нерезидента на митній території України. У новій редакції додатку 2 ці графи вже відсутні.

 

Зміни внесено в додаток 5 Декларації з ПДВ. Так, з таблиці 1 виключено із рядка «Інші» умовні ІПН контрагентів "300000000000" та "500000000000", а з таблиці 2 – "усього за основною ставкою та ставкою 7%". 

У додатку 9 примітку «*» приведено у відповідність до ст. 209 ПКУ"* Дванадцять попередніх послідовних звітних (податкових) періодів сукупно. Для новоствореного платника – звітний податковий період".

Також незначні правки внесено у  додаток 10 до податкової декларації з ПДВ.

 

Зміни у порядку заповнення ПН

Порядок заповнення податкової накладної теж зазнав змін. Зокрема, в частині виписки зведених накладних на операції з постачання електричної та (або) теплової енергії, вугілля та (або) продуктів його збагачення, які мають безперервний або ритмічний характер постачання. Відповідні зміни внесено до п. 19 Порядку №1307.

 

Коли нововведення набирають чинності?

Наказ №503 набирає чинності з дня його офіційного опублікування і, наразі, готується до друку в “ОВУ” №49 (01.07.2016). Однак нагадуємо, що відповідно до п. 46.6 ПКУ, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Отже, навіть якщо Наказ №503 буде опубліковано, декларацію з ПДВ та додатки до неї за червень 2016 року слід подавати у липні 2016 року за "старою" формою. Хоча думка податківців з цього приводу ще невідома.

 

Крім того, зазначеним наказом внесено зміни в форми реєстраційних заяв №1-ПДВ та №3-ПДВ (див. тут>>>).

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»