• Посилання скопійовано

Мінфін вніс зміни до деяких нормативно-правових актів з бухобліку

Наказ Мінфіну від 31.05.2012 р. №658 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку»

Мінфін вніс зміни до деяких своїх нормативно-правових актів з бухобліку.

Зокрема, змінами до П(С)БО 7 і П(С)БО 8 уточнено, що для цілей нарахування амортизації терміни корисного використання встановлюються у розпорядчому акті підприємства.

Змінами до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій (наказ Мінфіну від 30.11.1999 р. №291), в описанні до рах. № 94 «Інші витрати операційної діяльності» доповнено положенням про можливість відображення на субрах. 949 виплат за невідпрацьований час, що не підлягають накопиченню.

Крім того встановлено можливість кореспонденції дебету рах. 37 «Розрахунки з різними дебіторами» і кредиту рах. 66 «Розрахунки за виплатами працівникам».

Також зміни внесено у Положення про порядок бухгалтерського обліку окремих активів та операцій підприємств державного, комунального секторів економіки і господарських організацій, які володіють та/або користуються об’єктами державної, комунальної власності (наказ Мінфіну від 19.12.2006 р. №1213).

При безоплатній передачі державними (казенними) та комунальними підприємствами за рішенням органу, уповноваженого управляти держмайном, або органу місцевого самоврядування цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів, нерухомого майна, іншого окремого індивідуально визначеного майна підприємств, житлового фонду та інших об’єктів соціальної інфраструктури відображається за кредитом рахунків обліку цих активів (первісна або переоцінена вартість) і дебетом рах. 45 «Вилучений капітал» (якщо прийнято рішення про зменшення статутного капіталу) або (якщо таке рішення не прийнято) за дебетом рах. 44 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)».

Підкориговані приписи щодо відображення в обліку операцій щодо направлення частини чистого прибутку на матзаохочення. Ця операція відображається кореспонденцією за дебетом субрах. 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» і кредитом рах. 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» наводиться сума нарахованої працівникам винагороди, допомоги, премії тощо, яка обчислена відповідно до законодавства, установчих і розпорядчих документів з прибутку попереднього звітного кварталу (року) відповідно до фінансового плану.

 

Рубрика: Облік та звітність/П(С)БО і план рахунків

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «П(С)БО і план рахунків»