• Посилання скопійовано

Угода з ЄС передбачає спрощення вимог до звітності малих підприємств

З підписанням Угоди Україна взяла на себе низку зобов’язань у сфері бухгалтерського обліку

Угода з ЄС передбачає спрощення вимог до звітності малих підприємств

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Мінфіну Олег Канцуров на прес-конференції, присвяченій 10-й річниці святкування Дня бухгалтера, зазначив: «Підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом відкрило для бухгалтерського ринку нові перспективи та, разом з тим, поставило перед ним серйозні завдання. Зокрема, державним органам, професійним організаціям, виданням і роботодавцям необхідно провести велику роботу з адаптації норм роботи до євро стандартів».

Він також наголосив, що з підписанням Угоди Україна взяла на себе низку зобов’язань у сфері бухгалтерського обліку, а саме забезпечення протягом найближчих 2 років адаптації національного законодавства до директив ЄС, які регулюють питання бухгалтерського обліку та аудиту.

«Проте це формальний бік євроінтеграції. Найбільшої ж уваги професійної спільноти потребує змістовне наповнення цього процесу, насамперед, розбудова професії бухгалтера на кращій європейській практиці», - зауважив він.

Також начальник Управління Мінфіну стисло охарактеризував нову директиву ЄС в частині регулювання бухгалтерського обліку та виокремив два основоположні аспекти. Зокрема - це уніфікація обліку і фінансової звітності для суб’єктів, які не застосовують міжнародні стандарти, та спрощення вимог до обліку і фінансової звітності малих підприємств, насамперед, мікропідприємств. З його слів, такі тренди змін відповідають напрямам реформ вітчизняного бухгалтерського обліку, визначені Кабінетом Міністрів України у Стратегії застосування міжнародних стандартів.

«Це дає підстави для обґрунтованих очікувань скорого й ефективного завершення процесу адаптації у сфері бухгалтерського обліку. Проте, реалізація Угоди про асоціацію в сфері бухгалтерського обліку – це спільна справа всього професійного загалу, у зв’язку з цим, Міністерство фінансів розраховує на активну позицію громадянського суспільства», - підкреслив Олег Канцуров. 

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »