• Посилання скопійовано

Мінфін спрощує облікову політику вітчизняних підприємств

Міністерство фінансів України пропонує визнати інвойс (рахунок-фактуру) первинним документом для здійснення бухгалтерського обліку та звітності

Мінфін спрощує облікову політику вітчизняних підприємств

Міністерство фінансів активно працює над відновленням зростання економіки України, в тому числі за рахунок створенням сприятливого бізнесу та гармонізації законодавства зі стандартами європейських країн. В рамках імплементації деяких законодавчих актів Європейського Союзу у сферу бухгалтерського обліку та аудиту, Міністерство фінансів серед іншого внесло пропозицію про визнання рахунку-фактури первинним документом.

Відповідно до діючого законодавства, задля підтвердження факту здійснення господарської операції бухгалтерія має надати разом з договором акт про виконання робіт, податкову накладну, а також рахунок-фактуру. При цьому останній, на відміну від законодавства країн ЄС, сам по собі не є підтвердженням проведення господарської операції. 

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», розроблений Міністерством фінансів, передбачає визначення первинного документа як документа, який містить відомості про господарську операцію, дає дозвіл або підтверджує  її здійснення.

Таким чином, рахунку-фактурі надається статус первинного документа за умов наявності підписів господарюючих суб’єктів, які брали участь у проведенні операції. Це значно полегшить первинний документообіг для вітчизняних підприємців та дозволить наблизити облікове законодавство України до стандартів Європейського союзу. 

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »