• Посилання скопійовано

Відображаємо у податковому обліку витрати на ліцензію

Як відобразити у податковому обліку вартість ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними виробами за 8000 грн, термін дії якої 1 рік: віднести на витрати чи амортизувати?

Відповідно до абз. «ж» пп. 138.10.6 ПКУ до складу інших витрат включаються витрати звичайної діяльності (крім фінансових витрат), не пов’язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, зокрема: витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів (крім тих, вартість та строк використання яких відповідають ознакам, установленим для основних засобів розд. I ПКУ, та які підлягають амортизації у складі нематеріальних активів), виданих державними органами для провадження господарської діяльності, у т. ч. витрати на плату за реєстрацію підприємства в органах державної реєстрації, зокрема в органах місцевого самоврядування, їх виконавчих органах, у т. ч. витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів на право здійснення за межами України вилову риби та морепродуктів, а також надання транспортних послуг.

Отже, ліцензії, видані державними органами для провадження господарської діяльності, вартістю понад 2500 грн зі строком дії понад рік, належать до 6-ї групи нематеріальних активів (право на ведення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо) відповідно до пп. 145.1.1 ПКУ.

Враховуючи, що у цьому разі вартість ліцензії (8000 грн) більша від 2500 грн, а строк дії не перевищує 1 рік, то витрати на придбання такої ліцензії включаються до витрат звичайної діяльності, не пов’язаних безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, які є складовою інших витрат.

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»