• Посилання скопійовано

Який курс Нацбанку застосовувати в бухобліку: внесено зміни до П(С)БО

Мінфін вніс зміни до кількох П(С)БО, таким чином привівши їх у відповідність до теперішніх "валютнокурсових" змін

Який курс Нацбанку застосовувати в бухобліку: внесено зміни до П(С)БО

Мінфін наказом від 14.07.2014 р. №754 вніс зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку, а саме до:

1) П(С)БО 21 "Вплив змін валютних курсів".

Найголовніші зміни торкнулися саме його. Зокрема, Мінфін постановив, що операції в інвалюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення операції (дати визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, доходів і витрат).

Підприємство може операції з безготівкових розрахунків в іноземній валюті відображати у валюті звітності у сумі, визначеній у документах банку, з урахуванням особливостей застосування банком валютного курсу на дату здійснення операції, у разі якщо це не суперечить вимогам податкового і митного законодавства в частині застосування валютного курсу.

Визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею (відповідно до облікової політики).

Для визначення курсових різниць застосовується:

- на дату балансу - валютний курс на кінець дня дати балансу;

- на дату здійснення господарської операції -  валютний курс на початок дня дати здійснення операції.

Підприємство може здійснити перерахунок залишків на кінець дня за монетарними статтями в іноземній валюті, за якими протягом дня здійснювались господарські операції із застосуванням валютного курсу, встановленого на кінець цього дня.".

2) П(С)БО 25 ""Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва":

У Звітах про фінансові результати (форма №2-м і 2-мс):

- у графі 1 рядка 2290 форми № 2-м цифри "2268" замінили цифрами "2280";

- у графі 1 рядка 2280 форма № 2-мс цифри "2240" замінили цифрами "2160".

3) П(С)БО 31 «Фінансові витрати»

В новій редакції викладено приклад 5 додатку 2 "Приклади визначення суми фінансових витрат, що підлягають включенню до собівартості кваліфікаційного активу".

4) Приведено у відповідність до теперішніх "валютнокурсових" змін і Порядок бухгалтерського обліку окремих активів та зобов'язань бюджетних установ.

Зокрема, передбачено, що при визначенні курсових різниць на дату здійснення господарської операції перераховуються всі відповідні монетарні статті із застосуванням валютного курсу на кінець дня цієї дати.

Для визначення курсових різниць на звітну дату застосовується валютний курс на кінець дня звітної дати.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. На даний час офіційно не оприлюднений

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»