• Посилання скопійовано

Відображаємо результати перевірки в бухобліку

Позапланова перевірка не визнала витрати і податковий кредит з ПДВ за актом наданих послуг. Вирішено не оскаржувати податкове повідомлення-рішення. Як результати перевірки слід відобразити в бухобліку?

Відображаємо результати перевірки в бухобліку

Ситуація: Позапланова перевірка, проведена у квітні 2016 р. за 2015 рік, не визнала витрати і ПК з ПДВ за актом наданих послуг (донараховано ПЗ з ПДВ, податок на прибуток та штрафні санкції). Було прийнято рішення не оскаржувати ППР.

Розглянемо, яким чином результати перевірки слід відобразити в бухгалтерському обліку? Чи коригувати ПК з ПДВ та витрати в розрізі податку на прибуток за 2015 рік? Як відкоригувати фінзвітність за 2015 рік?

За загальним правилом, платник податків самостійно визначає ПЗ з податку та декларує їх у податковій декларації чи УР (п. 54.1 ПКУ) — це перший варіант узгодження податкового зобов'язання.

Разом з тим, у ситуації, коли дані перевірок результатів діяльності платника податків свідчать, зокрема, про заниження або завищення суми його податкових зобов'язань, заявлених у деклараціях та УР, податківці самостійно визначають суму податкового зобов'язання (пп. 54.3.2 ПКУ). Тобто отримання ППР за підсумками податкової перевірки та згода з його висновками — це другий варіант узгодження податкового зобов'язання. Результати перевірки, відображені в ППР (суми завищених витрат та податкового кредиту з ПДВ, а також штрафні санкції) будуть відображені в інтегрованій картці платника податків без будь-яких дій з боку платника податків (якщо прийнято рішення не оскаржувати ППР). Платнику податків у себе в обліку жодних записів у частині ППР робити не треба, узгодження сум податкового зобов'язання та штрафних санкцій відбулося за наслідками податкової перевірки.

За умовами запитання має місце завищення адміністративних витрат за 2015 рік і спотворення результуючого показника — фінансового результату за 2015 рік. За приписами п. 4 П(С)БО 6, виправляють помилки, допущені під час складання фінансових звітів у попередніх роках, шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Враховуючи той факт, що фінзвітність за 2015 рік уже подана, є сенс на 01.01.2016 р. зробити в обліку проведення Д-т 44 К-т 64 на суму донарахованого податку на прибуток, ПДВ та штрафних санкцій (із прив'язкою до аналітичних субрахунків). Після виправлення помилки в балансі (звіті про фінансове становище за 2015 рік) слід зменшити показник нерозподіленого прибутку (рядок 1420) та збільшити розрахунки з бюджетом і з податку на прибуток та ПДВ (1620, 1621), а у звіті про фінансові результати (звіті про сукупний дохід) — відкоригувати фінансовий результат до оподаткування (рядок 2290 чи 2295).

Крім того, не слід забувати, що виправлення помилок, які стосуються попередніх періодів, потребує повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності (п. 5 П(С)БО 6). Доцільність (недоцільність) оприлюднення визначається істотністю інформації про помилки.

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»