• Посилання скопійовано

Первинний документ в електронному вигляді має юридичну силу

Первинні документи,які містять обов'язкові реквізити та електронний цифровий підпис, будуть мати юридичну силу і в електронному вигляді

Первинний документ в електронному вигляді має юридичну силу

ГУ Міндоходів у м. Києві у листі від 03.02.2014 р. № 1001/10/26-15-11-01-08 зазначило, що первинний документ, зокрема, акт виконаних робіт, який оформлено відповідно до вимог Закону про бухоблік та законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису, буде мати юридичну силу і в електронному вигляді.

Нагадаємо, що первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов'язкові реквізити:

- назву документа (форми);

- дату і місце складання;

- назву підприємства, від імені якого складено документ;

- зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

- посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

- особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Окрім того, щоб електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнювався до власноручного підпису (печатки) потрібно, щоб:

 - його було підтверджено з використанням посиленого сертифіката ключа за допомогою надійних засобів цифрового підпису;

 - під час перевірки використовувався посилений сертифікат ключа, чинний на момент накладення електронного цифрового підпису;

 - особистий ключ підписувача відповідає відкритому ключу, зазначеному у сертифікаті.

Наголошено, що електронний підпис не може бути визнаний недійсним лише через те, що він має електронну форму або не ґрунтується на посиленому сертифікаті ключа.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»