• Посилання скопійовано

Як діяти платникам, які втратили первинні документи в зоні АТО

Підприємства на території АТО зобов’язані провести інвентаризацію станом на 1 число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди доступу до активів, первинних документів і регістрів бухобліку

Як діяти платникам, які втратили первинні документи в зоні АТО

ДФСУ у листі від 19.10.2015 р. №22005/6/99-99-19-02-02-15 наголосило, що встановлений ПКУ термін для поновлення втрачених (пошкоджених/достроково знищених) документів не залежить від можливості проведення платником податків інвентаризації або інших процедур.

Водночас відповідно до ст. 3 Закону №1669-VII, у період та на території проведення АТО тимчасово забороняється проведення планових та позапланових перевірок госпсуб’єктів, крім позапланових перевірок суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику.

Проте у ПКУ також закріплено обов’язки платника податків щодо:

  • подання на письмову вимогу контролюючих органів документів з обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування (податкових зобов’язань), первинних документів, регістрів бухобліку, фінансової звітності, інших документи, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків та зборів;
  • забезпечення збереження документів, пов’язаних з виконанням податкового обов’язку.

Незабезпечення платником податків зберігання документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 46 ПКУ строків тягне за собою накладення штрафу.

Єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення АТО, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов’язань, є сертифікат Торгово-промислової палати України.

Проте норми ПКУ не передбачають права платника податків не виконувати вимоги ст. 44 ПКУ у випадках дії обставин непереборної силиТаким чином, платник податків повинен забезпечити відновлення та надання контролюючому органу зазначених вище документів.

У разі ж встановлення фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей (на день встановлення таких фактів) в обсязі, визначеному керівником підприємства, обов’язково проводиться інвентаризація активів та зобов’язань, що перебувають на балансі суб’єкта господарювання.

Підприємства, що знаходяться на тимчасово окупованій території та/або на території проведення АТО (або їх структурні підрозділи (відокремлене майно) перебувають на зазначених територіях), проводять інвентаризацію тоді, коли стане можливим забезпечити безпечний та безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, в яких відображені зобов’язання та власний капітал цих підприємств.

Тобто зазначені підприємства зобов’язані провести інвентаризацію станом на 01 число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди доступу до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, та відобразити результати інвентаризації в бухгалтерському обліку відповідного звітного періоду.

Аналітичну статтю на цю тему можна буде переглянути у свіжому номері "Дебета-Кредита" № 44/2015 (02.11.2015)

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»