• Посилання скопійовано

Чи повинен підприємець-перевізник виписувати товарно-транспортну накладну

Податківці роз'яснили, що ведення товарно-транспортної накладної є обов'язковим для всіх госпсуб'єктів. Але чи повинен виписувати її підприємець-перевізник на кожного контрагента, чіткої відповіді не надали. Коментує редакція

Чи повинен підприємець-перевізник виписувати товарно-транспортну накладну

ДФС у Вінницькій області розглянула кілька питань щодо надання транспортних послуг підприємцями-єдинниками. Зокрема, роз'яснено:

1)  Обмежень щодо надання послуг (в тому числі і транспортних) у фізичних осіб — підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності на третій групі, немає (лист від 29.10.2015 р. №624/Ш/02-32-17-01-17).

 

2) Відповідно до п. 1 Переліку документів, для водія юридичної або фізичної особи - підприємця, що здійснює вантажні перевезення на договірних умовах, в наявності серед інших документів має бути товарно-транспортна накладна. Застосування зазначених форм первинного обліку всіма суб’єктами господарської діяльності незалежно від форм власності є обов’язковим.  

Крім того, первинна транспортна документація відноситься до первинних документів, на підставі яких ведеться бухгалтерський облік.  

Товарно-транспортна накладна відноситься до первинної транспортної документації, ведення форм якої для всіх суб'єктів господарської діяльності незалежно від форм власності є обов'язковим (лист від 29.10.2015 р. № 625/Ш/02-32-17-01-17)

 

Коментар редакції: Податківці правомірно зазначили, що ведення ТТН для всіх госпсуб’єктів незалежно від форм власності є обов’язковим. Проте на запитання щодо необхідності підприємцю виписувати кожному контрагенту товарно-транспортну накладну при наданні транспортних послуг, чітко не відповіли.

Вважаємо, що ТТН дійсно повинна бути, але виписувати такий документ повинен замовник послуг перевезення, а не підприємець-перевізник.

Відповідно до п. 11.4 Правил №363, ТТН виписує в кількості не менш ніж чотири примірники замовник (вантажовідправник або вантажоодержувач), засвідчує всі ТТН підписом і при необхідності печаткою (штампом). Якщо кожний з учасників перевезення (контрагент) повинен мати ТТН, то забезпечити їх необхідною кількістю ТТН має саме замовник перевезення. А перевізник, згідно з п. 14.4 Правил №363, виписує рахунок за виконані перевезення на підставі належним чином оформлених ТТН.

Отже, серед переліку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у перевізника — підприємця, який надає послуги, повинна бути ТТН, яку виписує замовник — особа, що уклала з перевізником договір про перевезення вантажів.  

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»