• Посилання скопійовано

Форма №4: статистика подання у районах Києва

Учасниками Єдиної служби правової допомоги в рамках проекту «Державні установи» зібрано інформацію як проходить процес подання форми 4 держреєстраторам у кожному окремому районі міста Києва

Форма №4: статистика подання у районах Києва

В жовтні 2014 року було внесено зміни в чинне законодавство, якими закріплювалася обов'язок юридичній особі вказувати кінцевого вигодонабувача.

За ненадання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціара (власника) юридичної особи передбачено досить відчутний адміністративний штраф від 5100 до 8500 гривень.

Для малого, середнього бізнесу це не маленька сума, особливо для тих, хто ледве тримається на плаву. Тому після затвердження відповідної форми реєстраційної картки натовп рядових законослухняних громадян почав відвідувати державних реєстраторів.  

Наказ яким затверджувалась форма реєстраційних карток, серед яких і відповідна форма № 4 був прийнятий із завидною оперативністю Міністерством юстиції України лише 10 квітня 2015 року, а набув чинності 3 травня 2015 року.

Важливо також зазначити, що останній термін подання інформації державному реєстратору до 25 травня 2015 року.

Учасниками Єдиної служби правової допомоги в рамках проекту «Державні установи» зібрано інформацію як проходить процес подання форми 4 держреєстраторам у кожному окремому районі міста Києва.

Почнемо з загального, не думайте, що якщо ви займете чергу навіть о 6 ранку, ви обов'язково потрапите до державного реєстратора. У кожному районі в різний час проходить перекличка. Перекличка це, безумовно, добре, люди знайомляться один з одним, розширюють коло ділових зв’язків.

Дарницький. Приблизно в середньому за день реєстратор приймає до ста осіб. Одразу наголошуємо, що інформація приблизна, вона отримана в результаті спілкування з людьми в черзі, оскільки, будучи 1402 (!) в черзі, щоб потрапити до реєстратуру можна і не мріяти. 

Дніпровський. Приблизно в середньому, держреєстратор приймає 60 осіб в день. Якщо прийдете в 8.30 будете в кращому разі 400-им. 

Святошинський. У черзі вже більшість знають один одного, учасники Служби навіть встигли подружитися. Отож якщо, Ви плануєте займати місце в черзі радимо брати з собою: шахи, нарди, збірник анекдотів.

Деснянський.

Вельми оригінальний підхід для запису в черзі, потрібно записуватися на певне число.

Оболонський.  Якщо ви потрапите в Оболонську реєстраційну службу об 11 годині, то ви цілком маєте всі шанси опинитися в списку під номером 700..., а оскільки, держреєстратор приблизно приймає в день від 30-50, то підрахуйте свої шанси опинитися у нього в кабінеті. В цей же день потрапити до реєстратора Вам допоможе лише диво.

Голосіївський. Тут люди, станом на 20 травня, заходять ще по списку за 19 травня. Людям доводиться в прямому сенсі чергувати з години ночі під дверима реєстраційної служби, щоб потрапити туди.

Подільський. Тут можна навіть і не добратися до списку. Яблуку ніде впасти.  

Солом'янський. Що стосується цього району, то тут створюються списки людьми на два дні вперед, де ви можете виявитися 400-им у списку на 22 травня (прошу зауважити, що учасники Служби були там 20 травня). Люди просто приїжджають, щоб записатися на наступні дні.

Шевченківський.  В принципі нічого нового, до речі чудове місце щоб почати перечитувати свої улюблені книжки.

Варто зазначити, що майже в кожному районі в черзі пропонують зробити подання відповідних відомостей позачергово, але за плату, вартість послуги коливається від 300 до 500 грн. Що це за окрема черга у тих, хто пропонує ці послуги, можна лише здогадатись.

Висновок пробігу. На прикладі Києва, кожна реєстраційна служба від сили за день приймає до 100 (і це навіть багато) осіб, тобто всі райони до тисячі осіб.

З 5 травня по 25 травня – 20 днів, з них 15 робочих днів. Тобто приблизно 15 000 юридичних осіб спроможні були прийняти державні реєстратори м. Києва в існуючому ритмі. Однак ще раз підкреслюємо, це при наявності добрих обставин, цифри взяті дуже приблизні, за найоптимістичнішими підрахунками (тому що іноді деякі служби приймають приблизно до 60 осіб).

В Києві майже 300 000 підприємств! Яким чином державні реєстратори можуть виконаними свою роботу, а підприємці подати необхідні відомості?  

Вважаємо, що у виконавчій владі стосовно реалізації вищевказаного Закону сталась похибка і для вирішення цієї похибки терміново необхідно політичне втручання.

Промінець надії

Нещодавно у Верховній Раді був поданий законопроект 2896. Згідно якого термін подання інформації держрестратору відтерміновується ще на чотири місяці, а також надається можливість зареєстрованим юридичним особам в яких учасники - фізичні особи не подавати такі відомості.

Законопроект дуже доречний, і приймати його варто без ввагань, адже 25 травня 2015 року аж ніяк не за горами.

Джерело: Єдина служба правової допомоги

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»