• Посилання скопійовано

Таблиця 6 Додатку 4 Звіту з ЄСВ: приклади заповнення

Починаючи зі звітності за травень усі роботодавці звітуватимуться за оновленою формою звіту з ЄСВ

Основні доповнення стосуються наступного:

1) Таблиця 1 – в шапку звіту додано рядки для відображення даних про застосування (або НЕ застосування). При цьому рядок «17. Застосування коефіцієнта   ТАК   НІ» заповнюють усі. В самій розрахунковій таблиці додано до формул розрахунку ЄСВ в рядок 3 застосування коефіцієнту. Ще додано рядок 2.5 «додаткова база нарахування» для відображення різниці між мінімальною зарплатою і фактично нарахованою, відповідно додано і нарахування ЄСВ від такої додаткової бази у рядку 3.5.

2) Таблиця 6 – додано нові коди доходів: 

47– для працівників, яким нараховано СЕРЕДНІЙ ЗАРОБІТОК із оподаткуванням ЄСВ, ПДФО і військовим збором. Скоріш за все законодавець мав на увазі мобілізованих працівників, але про це не зазначив чітко! Оскільки законодавство напряму не передбачає нарахування мобілізованим середнього заробітку (а тільки компенсацію з бюджету), будемо вважати, що підприємства, які нараховують середній заробіток мобілізованим працівникам із відповідним оподаткуванням таких сум використовують код цей новий код доходу;

48– для працівників, яким нараховано компенсацію з бюджету середнього заробітку без оподаткування ЄСВ, ПДФО і військовим збором;

49- для працівників в зоні АТО, яким надано відпустку без збереження заробітної плати. 

Також додано новий Тип нарахування 13 для відображення ОКРЕМИМ РЯДКОМ різниці між мінімальною зарплатою і фактично нарахованим доходом. 

Новацією є рядки:

  • 19 – відображається сума різниці між мінімальною зарплатою і фактично нарахованим доходом (із застосуванням типу нарахування 13 ОКРЕМИМ РЯДКОМ)
  • 21 – суми нарахованого підприємством ЄСВ по відповідним ставкам 37%, 33,2%, 8,41%, 34,7% і т.д.
  • 24 – ознака неповного робочого часу – заповнюється завжди із обранням Так (1) чи Ні (0).

Наведемо кілька прикладів:

Приклад 1.

Працівник за основним місцем роботи працює неповний робочий день. Йому нараховано зарплату 800 грн.

КОМЕНТАР: заповнення цього прикладу потребує ДВА РЯДКИ

Приклад 2.

Працівнику, який мобілізований в березні 2015 року, нарахована  за травень компенсація середнього заробітку в сумі 4000 грн. Нарахована компенсація звільнена від оподаткування, не виплачена і очікує на кошти із бюджету.

Приклад 3.

В середині травня працівника мобілізували. Нарахована зарплата за травень становить 3500 грн. Нарахована сума компенсація середнього заробітку 1000 грн. 

Приклад 4.

Працівник з 25 травня по 9 червня відбуває у відпустку. Нарахована зарплата у травні становить 1000 грн. Нарахована сума відпускних за дні травня становить 500 грн. Нарахована сума відпускних за дні червня 600 грн.

Враховуючи те, що на майбутні суми відпускних (незалежно від суми) ЄСВ нараховується від фактичної суми (а не від мінімальної зарплати, див. лист ДФСУ від 11.03.2015 р. № 5084/6/99-99-17-03-03-15 у п. 47 Корисної інформації), заповнення таблиці 6 буде відбуватися, як завжди, у три рядка:

Приклад 5.

Працівникові, який мобілізований, нараховано у травні середній заробіток із оподаткуванням ПДФО, ЄСВ і військовим збором. Сума нарахованого доходу 3800 грн. Дохід виплачений.

Приклад 6.

Працівнику нарахована сума зарплати за поточний місяць 800 грн. Сума відпускних у поточному місяці становила 300 грн. Оскільки загальна сума нарахованого доходу менша за мінімальну зарплату, треба проводити донарахування ЄСВ, отже заповнення цього прикладу потребує трьох рядків.

Тетяна Мойсеєнко,

податковий консультант, фахівець з трудового права

Джерело: Dominanta

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»