• Посилання скопійовано

Нюанси подання уточнюючої декларації з прибутку: роз'яснюють податківці

У разі виявлення помилок у раніше поданій декларації з податку на прибуток, платник податків повинен надати уточнюючу декларацію на збільшення (зменшення) задекларованих до сплати сум податку на прибуток та авансових внесків

Нюанси подання уточнюючої декларації з прибутку: роз'яснюють податківці

ГУ ДФС у Харківській області нагадує, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності 1095 днів) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Таким чином, у разі виявлення помилок у раніше наданій декларації з податку на прибуток, платник податків повинен надати до відповідного територіального органу ДФС уточнюючу податкову декларацію на збільшення (зменшення) задекларованих до сплати сум податку на прибуток та авансових внесків.

В уточнюючій декларації перерахунок суми щомісячних авансових внесків з податку на прибуток відображається у частині «Самостійне виправлення помилок по авансових внесках з податку на прибуток» Декларації з одночасним уточненням авансових внесків по місяцях у таблиці «Дванадцятимісячний період для сплати авансових внесків» до Декларації. При цьому інші показники Декларації не заповнюються.

Зокрема, виправлення суми нарахованого авансового внеску в уточнюючій Декларації здійснюється у рядках 34, 37 частини «Самостійне виправлення помилок по авансових внесках з податку на прибуток» Декларації, в яких зазначаються збільшені/зменшені показники податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду, що уточнюються, по авансових внесках з податку на прибуток.

У разі збільшення суми податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду по авансових внесках з податку на прибуток платник податку у рядку 38 Декларації визначає суму штрафу від недоплати за кожен звітний період, термін сплати за яким настав на дату подання уточнюючої Декларації (у розмірі трьох відсотків від суми недоплати), та у рядку 36 Декларації – пеню.

У разі зменшення суми податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду по авансових внесках з податку на прибуток в уточнюючій Декларації платник податку має право на повернення надміру сплачених грошових зобов’язань за умови дотримання положень ст. 43 ПКУ або зарахування у рахунок сплати майбутніх платежів на підставі п. 87.1 ст. 87 ПКУ.

Крім того, разом із уточнюючою Декларацією платник податку має право надати до контролюючого органу пояснення проведених виправлень.

Детальніше ознайомитись з цим питанням можна на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі категорія 102.20.03.

Джерело: ДФС у Харківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»