• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23-28 листопада

Оприлюднено нову форму Декларації з податку на прибуток, набрав чинності Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків, нові листи ДФС і лайфхак від редакції (але не більше ніж на 1710 грн)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23-28 листопада

На початку — наша регулярна рубрика «Ми ж вас попереджали». Цього разу про нову форму Декларації з прибутку. Позаминулого тижня Міністерство юстиції повідомило про реєстрацію наказу Мінфіну №897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств». Документ було зареєстровано у Мін`юсті 11 листопада за №1415/27860... і більше про нього нічого не було відомо; наказ оприлюднили лише у минулий вівторок. Із важливого: замість 5 декларацій тепер маємо одну, а кількість додатків до Декларації зменшено з 14 до 9 (докладніше про нововведення читайте тут). Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування (воно заплановане в «Офіційному віснику України» на завтра, 1 грудня), а завантажити бланк нової Декларації з прибутку вже можна тут (тільки відкривайте не актуальну версію, а вкладку «Версія від 01.12.2015 р.»).

Нові листи від ДФС. Податківці розказали, коли можна використовувати факсиміле. (При оформленні більшості первинних документів. Але домовлятись про це слід письмово і підписати ці домовленості все одно треба власноруч). Ще вони роз'яснили порядок реєстрації у ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних і нагадали, які нюанси слід врахувати при заповненні податкових накладних (зокрема, у разі постачання товарів/послуг покупцю-неплатнику ПДВ). І, нарешті, розказали, як здійснюється ліквідація засобів за самостійним рішенням платника податку (стверджують, що така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких ОЗ за звичайними цінами). Більше листів ДФС на docs.dtkt.ua і у нашій розсилці «Документи за тиждень» (передплатники отримують її кожної неділі).

Консультує «Дебет-Кредит». Працівника звільнили ще у липні, але у звітах з ЄСВ у серпні-жовтні цього не відобразили. Як виправити помилку — читайте тут (насправді помилок не одна, а дві). Як розраховується середнiй заробiток за час затримки розрахунку при звільненні (за кожен календарний день чи лише за робочi днi) — дивіться ось тут. Ще минулого тижня ми надрукували велику статтю про виплати грошової допомоги працівнику — всі тонкощі та особливості трьох видів допомоги: матеріальної нецільової, благодійної цільової і допомоги на лікування та медичне обслуговування. Якщо пропустили, то обов`язково прочитайте. І зверніть особливу увагу на виплату працівникам матеріальної допомоги разового характеру (на підставі відповідної заяви, із чітко визначеною причиною і у розмірі, що не перевищує обмеження у 1710 грн). Цим варто скористатись!

Інші новини. Спрощено укладання договорів про визнання електронних документів з органами ДФС: починаючи із 25 листопада платником податків укладається один Договір з територіальним органом ДФС за основним місцем обліку. Того ж 25 листопада набрав чинності новий Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків. А ще змінено вимоги до написання найменування юрособи або її філії. По-перше, в найменуванні юридичних осіб заборонено використання символіки комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. А по-друге, внесено незначні зміни, що стосуються виключно акціонерних товариств.

І, звісно, не забувайте про звітність. Сьогодні, 30 листопада, слід сплатити ПДВплату за землю і акцизний податок за жовтень. Ще — ПДФО і військовий збір з нарахованого, але не виплаченого доходу також за жовтень. Нарешті, платники податку на прибуток сьогодні сплачують авансові внески з податку на прибуток за листопад 2015 року. У середу, 2 грудня, слід подати Звіт про товарооборот (Форму №1-торг) за листопад, а у п`ятницю, 4 грудня — Форми №1-опт та №51-авто. Ще більше звітності дивіться на blank.dtkt.ua.

Із зимою вас — вже завтра!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»