• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16-21 травня

Верховна Рада нарешті почала займатись роботою, ДФС доопрацювала електронний кабінет платника податків, нова Інструкція з ЄСВ діє вже з 17 травня (а новий звіт очікується цього тижня), консультації від редакції і податківців та багато іншого.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16-21 травня

Вони працюють. 17 травня Верховна Рада внесла чергові зміни до КЗпП щодо випробування при прийнятті на роботу. Зокрема, розширено перелік осіб, для яких не встановлюється випробувальний термін. Через два дні, 19 травня, Рада прийняла закон щодо підвищення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму з 1 грудня 2016 р. — на цілих 10% (до 1600 грн). Тоді ж у першому читанні було прийнято законопроект про скасування 15%-ого податку на пенсії. Воно ініційоване Урядом, передбачене з 1 травня і стосуватиметься приблизно 350 тисяч громадян. «Тобто нам доведеться заднім числом виконувати цей закон», — повідомив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. А ще у Раді зареєстрували законопроект №4646 «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (щодо удосконалення деяких положень)». Автором законопроекту виступає Кабмін; як саме пропонується удосконалювати облік і звітність читайте тут.

З 17 травня діє нова інструкція з ЄСВ: що змінилось? Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ нарешті приведено у відповідність до правил, які використовуються при обчисленні ЄСВ ще з 01 січня 2016 року. Ми згадуємо ці правила та з’ясовуємо, що саме змінилося у новій редакції інструкції. Також найближчим часом бухгалтерів чекає оновлений звіт з ЄСВ (попередній було затверджено менше року назад). Відповідний наказ Мінфіну від 11.04.2016 р. №441 буде опубліковано вже 27 травня.

Новини від ДФС. ДФС доопрацювала «Електронний кабінет платника податків». Податківці повідомили про можливість подання декларації платника єдиного податку — фізособи-підприємця та декларації платника єдиного податку III групи в електронному вигляді. Ще ДФС нарешті оприлюднила перелік оновлених кодів та назв територіальних органів ПФУ (ці дані використовуються при підготовці звітності щодо сум нарахованого ЄСВ в електронній формі). Звісно, коли ми про це дізнались, звіт вже майже всі подали, але дякуємо за турботу. 

І консультації — від них же. Податківці також нагадали про відповідальність за неправомірно отриману податкову соціальну пільгу (штраф у розмірі 100% суми недоплати), роз'яснили особливості нарахування ЄСВ у 2016 році за поточні та минулі періоди і розказали про визначення групи нематеріальних активів для витрат на комп’ютерні програми та ключі ЕЦП (вони вважають, що витрати на придбання права користування комп’ютерними програмами відносяться до групи 5 НМА, а витрати на придбання сертифікатів відкритих ключів ЕЦП — до групи 6).

Нові консультації від «Дебету-Кредиту». Які наслідки для підприємства при отриманні послуг або придбанні товарів у підприємця-єдинника ІІ групи — автори редакції докладно розписали тут. Як складати розрахунки коригування до податкових накладних за новою формою, хто повинен їх реєструвати та коли потрібно коригувати раніше визнані податкові зобов'язання та податковий кредит у декларації з ПДВ — на прикладах розглянуто тут. А ще редакція підготувала для усіх наших читачів подарунок: два електронні спецвипуски, присвячені сільському господарству та ЗЕД. Замовити безкоштовно їх можна прямо зараз; достатньо вказати вашу електронну адресу. Якщо ж вас не цікавить жодна з цих тем, почитайте про нюанси донарахування індексації звільненим працівникам та відображення її у бухгалтерському та податковому обліках.

Інші новини. Фахівці Мінсоцполітики розказали про те, чи треба повiдомляти про прийняття на роботу працiвника, якщо вiн працює за сумiсництвом, сумiщенням, договором цивiльно-правового характеру або прийнятий на тимчасове внутрiшнє сумiсництво (для сумісників треба, а от для усіх інших — ні). А Міністерство юстиції вкотре внесло зміни до форм заяв держреєстрації юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань. Наказ про це набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування, яке планується на завтра, 24 травня.

Наостанок — про звітність. Гарна новина: найближчого тижня не треба ні подавати звітність, ні сплачувати податки. Погана — що рівно за тиждень все одно доведеться. Адже наступний понеділок, 30 травня — останній день сплати ПДФО і військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за квітень 2016 р., а також ПДВ, акцизного податку і плати за землю за квітень 2016 р. Звісно, ми про це ще раз нагадаємо, але якщо не хочете робити усе в останній день, варто підготувати платіжки заздалегідь. 

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


  

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»