• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13-18 лютого

Вивчаємо майбутні зміни у формах податкової накладної, Декларації з ПДВ та Порядку її заповнення; нові листи і роз`яснення від ДФС, Держпраці і Нацбанку; актуальні консультації від редакції, а також цілих три законопроекти, присвячених зменшенню штрафів за порушення трудового законодавства.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13-18 лютого

Що нового у ПДВ? Наприкінці позаминулого тижня, 9 лютого, ДФС оприлюднила проект нових форм податкової накладної, декларації з ПДВ і Порядків їх заповнення, а також інших форм, пов`язаних із ПДВ. Ми оперативно написали про це по «гарячих» слідах, а тепер от розглядаємо детально (у двох окремих статтях):

  • проект нової форми податкової накладної – тут;
  • зміни, які будуть внесені до форми Декларації з ПДВ та Порядку її заповнення – ось тут.

Ще минулого тижня ДФСУ оприлюднила проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість». Його розроблено відповідно до вимог ПКУ з урахуванням змін, внесених з 1 січня 2017 року; ми пишемо про це тут.

 

Багато нових листів від ДФС. В одному з них податківці розповіли про 17 змін в оподаткуванні податком на прибуток, які набрали чинності з 1 січня 2017 р.; в іншому – про законодавчі зміни в частині акцизного податку у 2017 році. Тут можна прочитати про нюанси зазначення кодів на товари та послуги у податкових накладних, а тут – про те, які суми не включаються до доходу юрособи-платника єдиного податку. Ще ДФС розказала про витрати на відрядження (якими документами вони підтверджуються та які з них не оподатковуються ПДФО), а також про те, що буде з податковим кредитом, якщо податкова накладна виписана без коду послуги (нічого страшного: до внесення змін у форму ПН код послуги тимчасово не зазначається, а, отже, такі податкові накладні для покупця послуг є підставою для нарахування сум податкового кредиту). Все, що потрібно знати при нарахуванні зарплати не нижче мінімальної - у таблиці від податківців (вона була надрукована у офіційному виданні ДФС «Вісник»). 

 

Не забувайте слідкувати за зміною рахунків! ДФС у Кіровоградській області нагадує: у разі сплати єдиного соцвнеску на невідповідні рахунки до платників застосовуються фінансові санкції відповідно до норм Закону про ЄСВ: штраф та пеня. Усю епопею із запровадження нових рахунків з ЄСВ ви можете почитати тут. (Історія тягнеться з серпня минулого року; останніми, вже у 2017 році, були оприлюднені рахунки для великих платників податків, Львівської області, а також міст Бережани та Кременець Тернопільської області).

 

Новини з міністерств і відомств. Держпраці у Хмельницькій області надала роз’яснення стосовно розрахунку заробітних плат при сумісництві та суміщенні професій у 2017 році; у Мінсоцполітики розказали про вимоги до штатного розпису та встановлення розмірів посадових окладів у ньому в межах «вилки»; а фахівці НБУ роз’яснили питання щодо здійснення банками контролю при розрахунках за експортними операціями у 2017 році. Ще Нацбанк рекомендує банкам ретельніше контролювати ЗЕД–розрахунки своїх клієнтів та здійснювати «поглиблений аналіз умов зовнішньоекономічних договорів, які передбачають застосування таких курсів перерахування валюти ціни у валюту платежу, які суттєво відрізняються від ринкових».

 

Консультує «Дебет-Кредит». Ситуація: ТОВ планує залучити до роботи двох фізосіб-підприємців. Який потрібно укладати договір у такому разі та якими нормативними документами регулюються відносини між ТОВ та підприємцем? Відповідь читайте тут.

Чи потрібно підприємцю, крім відомості нарахування зарплати, вести ще й табель робочого часу? Які штрафи передбачено у разі його відсутності? Дізнайтесь за посиланням.

Чи може підприємець не допустити інспектора до перевірки, якщо його вже перевіряли у 2015 році, у наказі сказано, що перевірка призначена згідно з планом-графіком на перший квартал 2017 року, в самого  графіка перевірок на сайті ДФС немає? З’ясовуємо тут.

 

Депутати проти «трудових» штрафів. У Верховній Раді зареєстровано вже цілих три законопроекти, присвячених вдосконаленню механізму держнагляду за додержанням законодавства про працю та зменшенню штрафів за порушення трудового законодавства. Перший, за  №5711, було ініційовано Оксаною Продан, народним депутатом та головою Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця». Про нього  ми писали тут. Автором другого законопроекту №5711-1 є член депутатської групи «Воля народу» О. Довгий. Третій альтернативний проект №6087 підготувала ціла група нардепів: Т. Острікова, О. Кірш, О. Кужель тощо.

Усі пропонують приблизно одне й те ж саме: зниження розміру встановлених з 1 січня фінансових санкцій до розумного рівня; приведення штрафів за порушення законодавства про працю у відповідність до інших адміністративних правопорушень; відміну або радикальне зменшення штрафів за недопуск до перевірки – різниця здебільшого у нюансах.

Чому замість трьох законопроектів спільними зусиллями не було підготовлено один – не зрозуміло. Який з них буде прийнятий і чи буде хоч якийсь прийнято взагалі – покаже час. Наразі нам залишається стежити за новинами.

 

Інші новини. Мінфін розробив та оприлюднив проект наказу, яким буде затверджено новий Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, а також нову форму Договору про визнання електронних документів. Держстат підкоригував квартальний Звіт з праці (форма №1-ПВ); його за новою формою слід подавати вже за І квартал 2017 р. А ДФС України планує перевірити всіх фізосіб-підприємців, які закрилися наприкінці грудня 2016 - початку січня 2017 року. «Процес перевірок встановлено законодавством і він буде проходити у встановленому порядку. Якщо б у податковій політиці було передбачено, що є окремий порядок закриття – без перевірки. Ми перевіряємо згідно з кодексом», – про це заявив голова фіскальної служби Роман Насіров.

  

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»