• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17-23 вересня

Нові прожитковий мінімум і мінімальна зарплата з 1 січня; як Гройсман заборонив «маски-шоу»; Плани перевірок держорганів будуть формуватися за новими правилами; нові листи і консультації ДФС, Мінсоцполітики та Держпраці; текст депутатського законопроекту про продовження тестового режиму блокування ПН, а також новий показник середньої зарплати на застраховану особу (у липні він становить 6 174 грн).

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 17-23 вересня

Чого чекати від Держбюджету-2018? Наприкінці позаминулого тижня Кабмін затвердив Держбюджет на наступний рік та передав його на розгляд до Верховної Ради. А у минулий понеділок, 18 вересня, з'явився і сам текст законопроекту №7000 «Про Державний бюджет України на 2018 рік». Ось коротко про основні показники і мінімуми:

  • Доходи Держбюджету – 877 042 755,7 тис. грн, а видатки – 948 128 807,7 тис. грн;
  • Прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня буде 1762 грн, з 1 липня – 1841 грн, з 1 грудня – 1921 грн;
  • Мінімальна зарплата з 1 січня – 3723 гривень (на сьогодні - 3200 грн);
  • Допомога при народженні дитини залишилась на рівні 41 280 гривень;
  • А курс долару, закладений у бюджет, – 30,1 грн/$ (хоча у НБУ називають цю цифру технічним показником і закликають не звертати на неї уваги).

Звісно, це ще проект; тож остаточні цифри будуть відомі тільки після прийняття Закону про Держбюджет на 2018 рік.

 

Гройсман проти «маски-шоу» та за перевірки продовольчих компаній. «Я заборонив проведення «маски-шоу», є мій лист на керівників ДФС та МВС про те, що якщо немає реальної загрози співробітників, нема чого ходити в масках та з автоматами, – заявив Прем’єр-міністр під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді. – І я завжди буду на стороні легального бізнесу».

Одночасно той же Гройсман виступає за те, щоб дозволити контролюючим органам проводити перевірки підприємств в сфері продовольства. Це буцімто буде проводитись в інтересах українських громадян і сприяти підвищенню якості українських продуктів харчування.

А ще Кабмін розпорядився до кінця року позапланово перевірити окремі заклади на стан техногенної та пожежної безпеки. Це стосується шкіл та дошкільних навчальних закладів, лікарень, будинків для людей похилого віку та інвалідів, а також закладів відпочинку та оздоровлення державної та комунальної форм власності (а усіх інших – за їх письмовим проханням).

 

Плани перевірок держорганів будуть формуватися за новими правилами. Мінекономрозвитку та Державна регуляторна служба спільним наказом від 07.08.2017 р. №1170/81 затвердили Вимоги до оформлення річних та комплексного планів здійснення заходів державного нагляду (контролю), унесення змін до них та звіту щодо їх виконання.

За ними ДРС до 15 листопада року, що передує плановому, затверджує план комплексних перевірок на відповідний плановий період для всіх органів держнагляду, а кожний із органів державного нагляду до 1 грудня мають оприлюднити на своїх офіційних веб-сайтах річні плани з перевірок. Тож вже через два місяці кожний зможе дізнатися, чи прийдуть до нього в наступному році на перевірку органи держнагляду та коли саме це станеться. Про це все читайте у нашій новині.

 

В роботі електронних сервісів ДФСУ були проблеми. Про це повідомили податківці вранці у середу, 20 вересня. Щоправда, вже о 15.45 цього ж дня з’явилася інформація про відновлення роботи всіх електронних сервісів у штатному режимі.

А оскільки 20 вересня – останній день для подання декларацій за серпень 2017 року, то деякі платники податків своєчасно не отримали квитанції №2 щодо декларацій, відправлених в цей день або напередодні. Тож звертаємо увагу: датою та часом прийняття звітних документів в електронній формі (у разі позитивної другої квитанції) є дата та час, зафіксовані у першій квитанції. Про це податківці писали ще влітку.

 

Як оформити користування директором автомобілем підприємства у вихідні дні? На нашу думку, варто укласти з директором договір позички автомобіля. У ньому прописати неробочий час та неробочі дні тижня, вихідні та святкові дні, коли автомобіль переходить у користування директора (наприклад, «автомобіль надається у позичку у неробочий час щодня з 00:00 до 8:00, та з 19:00 до 23:59 годин, а також цілодобово у неробочі дні за графіком підприємства»). Крім цього доведеться вести окремий облік пробігу та палива автомобіля в робочий та в неробочий час.

А про те, що потрібно пам'ятати при наданні поворотної фіндопомоги фізособам (не обов’язково працівникам) – читайте у іншій консультації редакції «Дебет-Кредит».

Ще минулого тижня ми писали про судову практику щодо витрат на придбання програмного забезпечення, облік та податкові наслідки вакцинації працівників, в також коли і за яких умов роботодавець повинен заплатити працівнику вихідну допомогу через його звільнення. (Усі три статті – для передплатників).

 

Консультують фахівці ДФС. Минулого тижня податківці роз'яснили, чи буде заправка власного авто у відрядженні за рахунок підзвітних коштів для працівника додатковим благом, а також чи відмовлять у реєстрації ПН, якщо у найменуванні покупця сталась незначна помилка («м'яке Г» замість «твердого Ґ»); розказали, в які строки слід сплатити податок у разі відмови в задоволенні скарги на податкове повідомлення-рішення; та повідомили що буде за видачу коштів під звіт без звітування щодо раніше виданих коштів (штраф у розмірі 25% суми, виданої підзвіт).

 

Ще більше консультацій держорганів. Як встановлюється обсяг роботи сумісників та ведеться облік їх робочого часу? Відповіді на ці питання надали фахівці Мінсоцполітики. Виходячи з їх роз'яснення, обсяг роботи, яку виконує працівник за певною посадою, має визначатися посадовою інструкцією, а облік робочого часу проводиться на пiдставi табеля.

В іншому роз'ясненні фахівця цього ж міністерства читайте про те, хто може підписувати накази про прийняття на роботу чи звільнення (особа, за якою закрiплено таке право, в порядку, визначеному статутом пiдприємства або iншими установчими документами). А в Держпраці розказали, що робити, якщо роботодавець відмовляє у звільненні за власним бажанням.

Чи зобов'язані роботодавці видавати аванс працівникам перед відрядженням? Маємо інше роз'яснення від Держпраці: «...бюджетне підприємство перед направленням працівників у відрядження обов’язково має видати їм аванс у межах суми, визначеної на оплату проїзду, найм житлового приміщення і добові витрати. Однак такого обов’язку для небюджетних підприємств нормативні документи не встановлюють».

Фонд соцстраху роз'яснив, як має заповнюватися графа «Стати до роботи» лікарняного листка по вагітності та пологах: «...зазначення в листку непрацездатності у графі «Стати до роботи» 126-го дня відпустки, що є датою закінчення відпустки, або 127-го дня, що відповідає наступному за 126-им, з якого необхідно приступити до роботи не є помилкою. Тому повертати для виправлення такі листки непрацездатності до закладів охорони здоров’я не потрібно».

А Мінсоцполітики надало відповідь щодо застосування обмежень при нарахуванні допомог у зв'язку з вагітністю та пологами і з тимчасової непрацездатності у разі наявності страхового стажу менше 6 місяців. Ми пишемо про це ось тут.

 

Інші новини. На сайті ВР нарешті з'явився текст депутатського законопроекту про продовження тестового режиму системи блокування ПН; керівник Держпраці розказав, коли і як приходять ревізори з його відомства, на що звертають увагу у першу чергу та що перевіряють за наводкою ДФС; Мінфін і ПФУ затвердили порядок надання інформації з реєстру страхувальників; Держстат оприлюднив проекти табеля та альбому форм державних статистичних спостережень на 2018 рік, а Пенсійний фонд затвердив показник середньої зарплати (доходу) на одну застраховану особу у липні 2017 р. (він становить 6 174 грн 07 коп.).

А ще змінився телефонний номер для отримання консультацій АЦСК ІДД ДФС. Тепер консультації з питань отримання послуг ЕЦП та використання особистих ключів ЕЦП можна отримати за тел. 0 800 501 007. 

 

Наостанок – хвилинка вихваляння (і просто красива цифра). У сторінки «Дебету-Кредиту» на Facebook – вже 60 тисяч друзів. Ми дуже раді і дуже пишаємось: адже це найбільша професійна бухгалтерська спільнота в Україні. Якщо ви один з цих шістдесяти тисяч – щиро дякуємо за довіру. Але якщо ви зареєстровані у Facebook і дотепер не «лайкнули» нашу сторінку, саме час це зробити: ми подаємо там найважливішу інформацію, робимо це оперативно і людською мовою.

А ще у нас найкращі вранішні картинки і наймиліші котики :)))


 

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»!

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»