• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12-17 березня

З 23:00 20 березня та до 10-ї ранку 22 березня буде припинено роботу ЄРПН та деяких електронних сервісів; подарунок вартістю понад 930,75 грн ДФС вважає додатковим благом; Держпраці – про щомісячне підвищення окладів на декілька гривень; у якій формі слід надавати працівнику інформацію про нараховану зарплату та як перевірити свій страховий стаж для пенсії онлайн.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12-17 березня

Встигніть зареєструвати ПН та РК!
Податківці готуються до блокування ПН/РК: ДФСУ повідомила, що з 23:00 20 березня та максимум до 10:00 22 березня буде припинено роботу ЄРПН та деяких електронних сервісів для платників ПДВ в ІТС «Електронний кабінет». Обіцяють, що їх функціонування буде відновлено після завершення технічних робіт, але не пізніше 10 години 00 хвилин 22 березня 2018 року.

 

Подарунок вартістю понад 930,75 грн є додатковим благом – нова позиція ДФС
Виходячи з роз’яснення податківців, наведеного у листі від 28.02.2018 р. № 810/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, якщо вартість подарунку становить, наприклад, вже 931,00 грн, то її всю слід оподаткувати ПДФО (із застосуванням натурального коефіцієнту) та військовим збором.

Про те, як було раніше, що змінилося, які наслідки такої позиції та що робити платникам податків – читайте у коментарі редакції.

 

Щомісяця підвищуєте оклади працівників на кілька гривень, щоб не індексувати зарплату? Це не протизаконно, але...
Щоб не проводити індексацію, на підприємстві щомісячно збільшується розмір посадових окладів на 3 грн. Чи буде це порушенням?

На думку Держпраці:

  • формально порушення законодавства у такому випадку не виникає;
  • але такий механізм підвищення доходів працівників може свідчити про спроби зменшити витрати на оплату праці, незважаючи на наявність інфляції.

Про те, як уникнути штрафів за непроведення індексації у такому випадку, читайте у нашому коментарі. І нагадуємо: розмір штрафу за ненарахування індексації (за наявності підстав для її нарахування) становить 37 230 гривень за кожного працівника.

 

З 1 липня 2018 року під час готівкових розрахунків потрібно буде застосовувати правила заокруглення
14 березня Нацбанк презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень. Також під час презентації в.о. Голови НБУ Яків Смолій оголосив, що припиняється карбування монет номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, а ще – «у рамках продовження політики оптимізації готівкового обігу» – з 1 липня 2018 року в Україні застосовуватимуться правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків:

  • сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в сторону зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в сторону збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

До речі, вже наступного дня Яків Смолій перестав бути в.о.: 15 березня, народні депутати нарешті проголосували за звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Нацбанку.

«Упевнена, що Яків Смолій, який був номінований Президентом у якості мого наступника, стане саме тим Головою Національного банку, який потрібен Україні, – професійним та незалежним від політичних течій. Під його керівництвом Національний банк продовжить шлях макроекономічної стабілізації та розбудови банківської системи і не зверне з нього навіть попри зростаючий політичний тиск», – зазначила Гонтарева, вітаючи свого наступника.

 

Інформація про нараховану зарплату: в якій формі її треба надати працівнику?
Мінсоцполітики нагадало про обов’язок роботодавця надавати працівнику інформацію щодо сум нарахованої йому зарплати (а також зарплати, яку він отримає після утримання податків тощо). Як можна її надати – усно, письмово чи в електронній формі?

Читайте коментар від редакції «Дебет-Кредит».

 

Як правильно зазначати у лікарняному листку назви лікувального закладу та місця роботи?
Фонд соцстраху вважає, що під час оформлення листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я разом із повною назвою може використовуватися скорочене найменування юридичної особи, як самого закладу охорони здоров’я, так і організації, установи, підприємства.

А ще одне роз'яснення від Фонду соцстраху, про те як оплачувати лікарняний листок для догляду за хворими дітьми, – читайте тут.

 

Податок на виведений капітал буде. Але не зараз
9 березня Президент пообіцяв, що найближчим часом внесе на розгляд Верховної Ради законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал. А вже 12 березня Порошенко заявив, що не буде цього робити. Причина – «позиція міжнародних партнерів», зокрема МВФ, який «наполегливо рекомендував» не вносити законопроект.

Нашу новину про це читайте тут, коментар заступника голови Адміністрації президента Дмитра Шимківа – на його сторінці у Facebook, а текст проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал» можна переглянути ось тут.

А про те, що таке взагалі ПНВК, як він працює у інших країнах та чому його слід запровадити і в Україні теж, читайте у тексті одного з авторів законопроекту Олександра Шемяткіна.

 

Зниження ставок ЄСВ і ПДФО та самостійна їх сплата фізособами: маємо новий законопроект
12 березня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №8109 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання податкової відповідальності громадян». Ним пропонується три важливі речі:

  • По-перше, змінити процедуру адміністрування ПДФО та ЄСВ: якщо Закон приймуть, працівники будуть зобов’язані сплачувати їх самостійно;
  • По-друге, загальне фіскальне навантаження ПДФО+ЄСВ знизити до 25% (10% ПДФО та 15% ЄСВ замість 18 та 22% відповідно);
  • По-третє, зняти обмеження розміру бази для сплати ЄСВ.

Докладніше про законопроект (а також коментарі ваших колег) читайте у нашій новині.

 

Як перевірити свій страховий стаж для пенсії онлайн?
На Порталі електронних послуг Пенсійного фонду у розділі «Дані з реєстру застрахованих осіб» усі користувачі можуть з'ясувати свій страховий стаж, перевірити пенсійні нарахування та дізнатися про розміри внесків роботодавця. Для цього треба зареєструватись: або особисто, відвідавши орган ПФУ, або за електронним цифровим підписом (ключем ЕЦП).

Як усе це працює – читайте тут.

 

Інші новини

  1. Податківці знову оновили розділи І та ІІ плану-графіку своїх планових перевірок на 2018 рік (так співпало, що одразу після отримання і аналізу декларацій за 2017 рік). Перевірити, чи не включили ваше підприємство до графіку перевірок, можна тут.
  2. Президент підписав Закон про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю. При тому, що ТОВ – найпоширеніша форма бізнесу в Україні, законодавство, яким регулювалась їх діяльність, було прийняте ще у 1991 році.
  3. У 2018 році великим підприємствам, які вперше переходять на МСФЗ, дозволено застосовувати вимоги П(С)БО. Про це повідомив Мінфін у листі від 27.02.2018 р. №35210-06-5/5570.
  4. Станом на 15.03.2018 року в Україні налічується 893 057 підприємств та підприємців, які мають податковий борг, – ДФС оприлюднила відповідний перелік. Перевірити, чи є ви серед податкових боржників, можна за посиланням.
  5. Майнінг може отримати власний КВЕД! Мінекономрозвитку повідомило про намір винести діяльність з майнінгу до класу 63.11 КВЕД «Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність».
  6. ДФС затвердила нові довідники податкових пільг: №86/1 та №86/2 (станом на 01.01.2018 р.). У них традиційно надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг. 

Великий Квартальний Семінар

Великий Квартальний Семінар у новому форматі вже 27 березня!
Цього разу на вас чекають великі нововведення: замість одного семінару буде проведено одразу три, та ще й із блоками відповідей на питання.

Ми розповімо про перевірки ДФС, блокування ПН/РК, касові документи, ПДФО, ФОП на підприємстві ...i ще 5 важливих тем.

І тільки сьогодні, 19 березня, діє акційна ціна на семінар у залі та онлайн-трансляцію – всього від 398 грн.

Але це ще не все. Ваші подарунки, які отримаєте відразу після оплати:

  • Відеозапис семінару «Перевірки Держпраці: головні зміни-2018»;
  • Відеозапис семінару «Оптимізація податків-2018».

Приєднуйтесь! Такого ви ще не бачили!

 


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»