• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11–16 червня

Маємо нові рахунки для сплати податків з 2 липня; набрав чинності новий закон про ТОВ та ТДВ; план-графік планових перевірок на 2018 рік знову змінено; Нацбанк продовжив вимогу щодо обов’язкового продажу 50% валюти; ДФС затвердила новий Держреєстр РРО; а індекс споживчих цін у травні становив 100,0%

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11–16 червня

Зустрічайте! Нові рахунки для сплати податків з 2 липня (за всіма областями)
Нещодавно Держказначейство повідомило, що з 02.07.2018 р. рахунки для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів за новими реквізитами будуть відкриті на балансі Держказначейської служби України (МФО 899998). А самі рахунки були оприлюднені у минулий понеділок, 11 червня.

Але подивитися їх виявилось не так вже і легко – через велике навантаження на сайт Держказначейства. Тому нові реквізити було продубльовано і на сайті ДФСУ також.

 

Закон про ТОВ та ТДВ набрав чинності
Вчора (у неділю, 17 червня) набрав чинності новий Закон про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю. Ось тут ми нагадуємо 10 основних змін, які ним передбачені.

Зверніть увагу! На внесення таких змін у власників є рівно рік. До того ж, протягом цього строку ТОВ та ТДВ звільняються від сплати адміністративного збору за реєстрацію змін до статуту у зв’язку з приведенням його у відповідність із новим Законом. Однак, відкладати це на останній момент теж не варто.

 

План-графік планових перевірок на 2018 рік знову змінено!
ДФСУ вшосте з початку року оновила План-графік планових перевірок на 2018 рік (станом на червень). З урахуванням коригування викладено:

  • Розділ І плану-графіка «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб»;
  • Розділ ІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Решта можуть не хвилюватися; щодо них плани на перевірку залишилися без змін.

А буквально за декілька днів до появи нового плану-графіку, ДФС видала листа, у якому пояснила, чому вважає, що має право постійно його міняти. Якщо зовсім коротко, то «Відповідно до Порядку оновлення річного плану-графіка здійснюється у разі його коригування».

Докладніше про це читайте у нашому коментарі.

 

Як правильно порахувати норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів?
Працевлаштування інвалідів – це вимога, яка встановлена для багатьох роботодавців. Її порушення загрожує значним штрафом, отже, розібратись у питання і подбати про наявність працівника-інваліда варто вже зараз. Розрахувати, скільки їх має бути і чи виконано норматив, допоможе Держпраці.

 

Ще одне роз`яснення від Держпраці – тепер про надурочні роботи
Держпраці нагадує:

  • в яких випадках дозволяється застосовувати надурочну працю, а в яких - суворо заборонено;
  • що навіть для надурочної праці є свій «поріг» використання (в годинах), переступати який не можна.

Зверніть увагу: надурочні роботи для кожного працівника – не більше 4 годин протягом 2 днів підряд та 120 годин на рік!

Про усе це читайте ось тут.

 

Єдині критерії для визначення періодичності планових перевірок органами держнагляду почнуть працювати не раніше 1 вересня
12 червня набрала чинності нова методика, за якою буде визначатися, як часто до суб'єкту господарювання контролери заходитимуть на планові перевірки. І того ж дня КМУ оприлюднив постанову, якою переніс застосування цієї методики на 1 вересня 2018 року.

Отже, до цього часу органи держнагляду будуть відбирати платників податків для перевірок за старими критеріями, затвердженими постановою КМУ від 28 серпня 2013 р. №752.

Докладно про це ми пишемо тут.

 

Критерії ризиковості для блокування ПН/РК будуть затверджені наказом Мінфіну
Мінфін дослухався до критики і вирішив нарешті офіційно затвердити критерії блокування податкових накладних . До цього в нас були лише інформаційні листи від ДФСУ із такими критеріями (які не мають нормативної сили). Отже, маємо унікальну ситуацію: критерії вже застосовуються, а проект наказу про їх застосування оприлюднений для громадського обговорення.

Тож, кщо маєте зауваження до вже працюючих критеріїв, надсилайте їх до міністерства просто зараз.

 

Які документи треба мати підприємцю на місці торгівлі?
Податківці склали перелік, який бажають бачити при перевірці фізосіб-підприємців. Туди, зокрема, входять виписка або витяг з Єдиного державного реєстру; реєстраційне посвідчення на РРО (або копія); документ, підтверджуючий право власності (оренди/суборенди); документ, що посвідчує особу, яка здійснює торгівельну діяльність; трудові угоди з найманими працівниками тощо.

 

Інші новини

  • Нацбанк продовжив вимогу щодо обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб у розмірі 50% до 13 грудня 2018 року;

  • Кабмін прийняв дві постанови щодо РРО. Ними передбачається спрощення реєстрації РРО та гаджети замість касових апаратів;

  • ДФСУ затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Станом на 6 червня 2018 року він налічує 167 моделей (це на 7 РРО більше, ніж у попередній версії переліку);

  • Змінено Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

  • А індекс споживчих цін (ІСЦ) у травні 2018 року, згідно з повідомленням Держстату, становив 100,0%. Водночас з початку року ціни зросли на 4,4%.

Наостанок нагадуємо, що у найближчу суботу будемо працювати. (Зате з 28 по 1 липня відпочиваємо)
День Конституції (28 червня) у цьому році припадає на четвер. Тому Кабмін рекомендує перенести робочі дні з п'ятниці 29 червня на суботу 23 червня. Отже, субота 23 червня, буде робочою, а наприкінці місяця матимемо чотири вихідні поспіль.

Як працюватимуть у ці дні Центри обслуговування платників ДФС та банки – читайте тут.


До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»