• Посилання скопійовано

Поповнення власного рахунку на 151 тисячу гривень під моніторинг не потрапляє

Листи НБУ від 31.05.2013 р. №48-104/1280/6433, від 13.05.2013 р. №48-104/1050/5543

Поповнення власного рахунку на 151 тисячу гривень під моніторинг не потрапляє

Фінмоніторинг банківських операцій і досі викликає чимало запитань.

Цього разу Нацбанк говорить про ті операції, які моніторингу не підлягають.

1. Ознаки фінансових операцій, про які банки повідомлятимуть Держфінмоніторинг (мають виконуватись одночасно):

1) кошти у готівковій формі зараховуються з метою їх подальшого переказу того ж самого або наступного операційного дня іншій особі (невизначеному колу осіб);

2) сума коштів фінансової операції дорівнює чи перевищує 150 тис. грн, або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, еквівалентній 150 тис. грн (далі Ї сума 150000 грн і більше);

3) для аналізу суми у 150 тис. грн щодо обов'язковості фінмоніторингу не враховуються: 

- залишок за рахунком, який передував внесенню готівкових коштів;

- наявність коштів, отриманих за умовами овердрафту; 

- наявність зарахувань на рахунок протягом дня безготівкових коштів.

2. Фіноперації, які не підлягають фінмоніторингу:

1) внесення на рахунок готівки на суму 150 тис. грн і більше, якщо того ж самого або наступного операційного дня клієнт лише поповнював власний рахунок;

2) зняття клієнтом коштів готівкою; 

3) перерахування іншим особам коштів у розмірі, меншому ніж 150 тис. грн. 

При цьому слід розуміти, що операції, перелічені у п. 2, все ж таки підлягають внутрішньому моніторингу банками з метою виявлення фактів неодноразового їх проведення, якщо характер таких операцій дає підстави вважати, що вони здійснюються для уникнення процедури обов'язкового фінмоніторингу. Наведемо приклади.

Приклад 1. Протягом одного робочого дня на рахунок клієнта було здійснено послідовно зарахування готівкових коштів на суми 150 тис. грн, 200 тис. грн, 186 тис. грн. Того ж операційного дня після останнього зарахування готівкових коштів було здійснено одну фінансову операцію Ї перерахування коштів іншій особі на загальну суму 600 тис. грн.

Дія банку: про всі фінансові операції із зарахування готівкових коштів на рахунок клієнта буде повідомлено Держфінмоніторинг.

Висновок: якщо всі зараховані суми у прикладі 1 не буде перераховано клієнтам протягом двох і більше наступних операційних днів, операція не потрапляє під дію обов'язкового фінмоніторингу. Проте банк проводитиме внутрішній фінмоніторинг кожної зарахованої на рахунок суми.

Приклад 2. Протягом одного робочого дня (05.06.2013 р.) на рахунок клієнта з відкритим лімітом овердрафту було здійснено послідовно зарахування готівкових коштів на суми 150 тис. грн, 200 тис. грн, 800 тис. грн. Того ж самого операційного дня (05.06.2013 р.) після останнього зарахування готівкових коштів було здійснено одну фінансову операцію щодо перерахування коштів іншій особі на загальну суму 500 тис. грн.

Дія банку: інформація вноситься послідовно: щодо перших двох сум — їх вносять до Реєстру фінансових операцій (далі Ї Реєстр) обов'язково. 

Щодо третьої суми у 800 тис. грн, то до Реєстру її вносять:

1) якщо наступного операційного дня (06.06.2013 р.) не здійснювалися перекази іншим особам на суму 150 тис. грн і більше;

2) у разі додаткового перерахування клієнтом наступного операційного дня (06.06.2013 р.) коштів іншим особам в межах (або більше) 800 тис. грн, у т. ч. якщо такі перерахування коштів здійснюються повністю чи частково за рахунок овердрафту.

3. Якщо банк зараховує суму ЄСВ у розмірі 150 тис. грн і більше і ця сума в той же операційний день має бути перерахована на рахунки Пенсійного фонду, чи підлягає така операція обов'язковому фінмоніторингу?

Відповідь: у листі №48-104/1050/5543 НБУ зазначає, що відповідно до законодавства сплата внеску страхувальниками здійснюється в обов'язковому порядку та на регулярній основі (ч. 2 ст. 24 Закону про ЄСВ). Отже, такі операції не підлягають фінмоніторингу.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»