• Посилання скопійовано

Зросла облікова ставка НБУ: що далі?

Ймовірно у найближчий час кредитні ставки зростуть. Як наслідок, це призведе до збільшення вартості товарів, робіт/послуг, що вплине на стан економічних відносин в Україні

Зросла облікова ставка НБУ: що далі?

Правління НБУ прийняло постанову від 15.07.14 р. № 417 «Про регулювання грошово-кредитного ринку», якою, зокрема, з 17 липня 2014 року облікову ставку встановлено в розмірі 12,5 %.

Це найвищий показник облікової ставки НБУ з 2002 року. Цього року НБУ вже вдруге піднімає ставку рефінансування. Так, 15 квітня 2014 року облікова ставка зросла з 6,5% до 9,5%. Таким чином, вартість рефінансування за три місяці зросла майже вдвічі.

Зауважимо, що облікова ставка (discount rate) – один із монетарних інструментів, за допомогою якого НБУ встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових коштів на відповідний період. Вона є базовою процентною ставкою щодо інших процентних ставок НБУ і використовується одночасно як засіб реалізації грошово-кредитної політики та орієнтир ціни на гроші. Динаміка облікової ставки характеризує основні напрями змін грошово-кредитного регулювання.

Тобто, змінюючи її розмір, НБУ надає сигнал учасникам ринку про спрямованість грошово-кредитної політики і рішучість намірів належним чином виконувати свою основну функцію щодо забезпечення стабільності гривні. Ймовірно у найближчий час кредитні ставки зростуть. Як наслідок, це призведе до збільшення вартості товарів, робіт/послуг, що вплине на стан економічних відносин в Україні.

Слід також зауважити, що ріст облікової ставки призведе до збільшення розміру пені, нарахованої за невиконання податкових та цивільно-правових зобов’язань, суми умовно нарахованих процентів на суму поворотної фінансової допомоги, що залишається неповернутою на кінець звітного періоду тощо.

Джерело: Асоціація платників податків України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»