• Посилання скопійовано

Нацбанком розроблено ряд законодавчих змін

Одним із стратегічних завдань Нацбанку є введення суттєвих обмежень кредитування банками пов’язаних осіб

Нацбанком розроблено ряд законодавчих змін

Національний банк України має право оприлюднювати реальних власників банків та називати банки, що отримали рефінансування.

На цьому наголосив Перший заступник Голови Національного банку України Олександр Писарук під час зустрічі з керівниками найбільших банків.

«Національний банк проводить значну роботу по розкриттю інформаціі щодо кінцевих власників банків. Сьогодні майже щодня ми зустрічаємось із реальними власниками банків, інколи із декількома за день. Інколи – це відомі нам люди, а інколи й ні. Абсолютно відкритою для суспільства відтепер буде і процедура надання банкам рефінансування – відтепер для цього є всі законодавчі підстави, – зазначив Перший заступник Голови під час обговорення з банкірами законодавчих змін, що були прийняті Верховною Радою України наприкінці грудня минулого року.

Особливу увагу Перший заступник Голови приділив «звітній» дисципліні банків, яка за його словами знижує ефективність системи раннього реагування Національного банку та виконання регулятором наглядових функцій в цілому.

«Одним із стратегічних завдань Національного банку України – є введення суттєвих обмежень кредитування банками пов’язаних осіб. Проведення таких операцій у значних обсягах суттєво підриває стабільність банківського сектору» – наголосив Олександр Писарук. Наразі вже розроблено ряд законодавчих змін, що дозволять не лише більш чітко ідентифікувати пов’язаних осіб, а й значно посилити відповідальність власників та менеджменту банків за проведення операцій з пов’язаними особами, викривлення статистичної звітності та їх дії чи бездіяльність, що призвели до банкрутства банку.

Окремо Олександр Писарук наголосив на питанні виконання банками умов Меморандуму про реструктуризацію валютних кредитів та запропонував банкірам розглянути можливість його підписання. Також він повідомив, що пакет законодавчих ініціатив щодо змін у оподаткуванні операцій банків з конвертації валютних кредитів наразі розроблений Національним банком та знаходиться на розгляді Парламенту. Разом із відміною мораторію на стягнення заставного майна за валютними кредитами, це друга умова, необхідна для виконання умов Меморандуму.

Присутній на зустрічі директор Юридичного департаменту Національного банку України Віктор Новіков проінформував банкірів про пакет законодавчих ініціатив, що наразі розроблені Національним банком та подані на розгляд Верховної Ради. Зокрема, це законопроекти, що врегульовують питання роботи банків з іпотечними кредитами, застави та реалізації банками рухомого майна, створення Кредитного реєстру Національного банку України, оптимізації процедур припинення діяльності акціонерних товариств у результаті ліквідації, захисту прав кредиторів тощо. Разом із експертами Міжнародного валютного фонду завершується робота над законопроектом щодо посилення незалежності та інституційної спроможності Національного банку України.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»