• Посилання скопійовано

НБУ делегує частину повноважень комітетам

Нацбанк погодив концепцію реформування системи прийняття рішень на рівні комітетів та план її реалізації, згідно з яким до кінця жовтня цього року будуть функціонувати 9-ть спеціалізованих комітетів

НБУ делегує частину повноважень комітетам

"Правління Національного банку України вперше має право делегувати окремим комітетам частину своїх повноважень. Таким чином, ми переходимо від прийняття одноосібних рішень до колегіальних рішень комітетів. Це підвищить якість прийняття рішень і ефективність роботи Правління, а також створить умови крос-функціонального обміну інформацією та результатами аналізу. Структура комітетів охоплює всі основні функціональні напрями Національного банку, які потребують колегіальних рішень," – сказав заступник Голови Національного банку України Владислав Рашкован.

Комітети за своєю функціональністю поділяться на три групи: стратегічний рівень (policy making), тактичний рівень (policy execution) та підтримка (support). У рамках трансформації регулятора вже були створені та діють такі комітети: Комітет з управління змінами, Комітет з монетарної політики, Комітет з фінансової стабільності, Кредитний комітет, Комітет з управління активами та пасивами, Комітет з конкурсних торгів. Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем. Крім того, незабаром планується створення Бюджетного комітету та Комітету з управління операційними ризиками та безперервністю діяльності.

"Створення комітетів базується на чітких принципах їх розподілу між функціональними ланками та членами Правління Національного банку. Кожен член Правління має право бути присутнім на засіданнях усіх комітетів, проте є членом лише 2-5,- зазначив Владислав Рашкован.- Так, комітет з монетарної політики є консультативним органом, після засідання якого відбувається засідання Правління Національного банку з питань монетарної політики, на якому приймаються остаточні рішення".

При цьому, право прийняття остаточних рішень у межах своїх повноважень мають два комітети: Комітет з управління активами та пасивами та Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду платіжних систем. Інші комітети мають право дорадчого рішення, яке набуває легітимності після затвердження Правлінням Національного банку.

Розробка концепції здійснювалася з урахуванням кращого міжнародного досвіду щодо прийняття рішень центральними банками, у тому числі Європейського центрального банку, Банку Англії та Центрального банку Ірландії.

Нагадаємо, Національний банк має право утворювати комітети з делегуванням їм відповідних повноважень згідно зі змінами до Закону України "Про Національний банк України".

З 1 листопада поточного року система прийняття рішень на рівні комітетів в Національному банку буде функціонувати за новою моделлю.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»