• Посилання скопійовано

НБУ частково скасував валютні обмеження

Зокрема, пом’якшено обмеження щодо видачі готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати

НБУ частково скасував валютні обмеження

Національний банк України продовжує поступову лібералізацію валютного регулювання. З цією метою сьогодні було затверджено Постанову Правління Національного банку України від 22.10.2015 № 718 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 03 вересня 2015 року № 581". Вона спрямована на збільшення надходжень іноземної валюти до країни в цілому і банківської системи зокрема.

Для цього регулятор покращує умови для співробітництва України з іноземними державами-партнерами та міжнародними організаціями, уточнюючи вимогу щодо обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті на міжбанківському ринку. Відтепер ця вимога не розповсюджується на проекти, що здійснюються на підставі угод про участь України в міжнародних програмах Європейського союзу. Також вона більше не стосується грантів, які юридичні особи-резиденти отримують від міжнародних фінансових організацій. А саме - резиденти, фінансування яких здійснюється за рахунок таких грантів та в органах управління якої бере участь Уряд України.

Інше врегулювання вже чинної норми стосується умов участі нерезидентів в приватизації державного майна. У Постанові вказано, що іноземна валюта, яка надійшла в якості грошового забезпечення (гарантійного внеску) участі нерезидента в аукціоні (торгах) з приватизації державного майна на рахунки організатора, не підлягатиме обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку.

У відповідь на численні прохання бізнесу Національний банк встановив додаткові виключення із заборони на реєстрацію заміни кредитора або боржника в договорах про залучення резидентами кредитів і позик в іноземній валюті від нерезидентів. Зокрема, Постановою дозволено проводити таку реєстрацію у випадках, коли заміна первісного кредитора пов’язана з його ліквідацією та приєднанням до нового кредитора-правонаступника. Крім того, дозволено реєструвати відповідні зміни до кредитних договорів, за якими кредит наданий резиденту за участю іноземного експортно-кредитного агентства.

Пом’якшено обмеження щодо видачі готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати. Наразі банки зобов'язані обмежити їх видачу на суму до 300 тис. грн. на добу на одного клієнта. Зокрема, ця вимога стосувалася і валютно-обмінних операцій з фізичними особами. Відтепер вона не розповсюджуватиметься на такі операції, що спростить населенню можливість продавати валюту в будь-яких обсягах.

Водночас центральний банк уточнив вимогу щодо контролю експортних операцій, врахувавши особливість діяльність телекомунікаційних компаній. Наразі уповноваженим банкам не дозволено знімати з контролю експортні операції клієнтів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов’язань шляхом зарахування зустрічних вимог у валютах, що підлягають обов’язковому продажу. Проте ця заборона відтепер не розповсюджуватиметься на операції телекомунікаційних компаній з оплати міжнародних телекомунікаційних послуг (міжнародного роумінгу та пропуску міжнародного трафіку).

Зміни набувають чинності з 23 жовтня 2015 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»