• Посилання скопійовано

Банки не вправі відмовляти клієнтам у виплаті коштів з їх рахунків

Нацбанк не запроваджував жодних обмежень на отримання клієнтами коштів зі своїх рахунків в національній валюті

Банки не вправі відмовляти клієнтам у виплаті коштів з їх рахунків

Останнім часом окремі банки необґрунтовано почали відмовляти клієнтам у видачі коштів з їх банківських рахунків (у т.ч. - в іноземній валюті) з посиланням на буцімто заборону НБУ на вчинення таких дій.

Нацбанк у листі  від 01.04.2014 р. №19-012/13603 запевнив, що не запроваджував жодних обмежень на отримання клієнтами - фізичними особами коштів із своїх рахунків в національній грошовій одиниці.

Нормативно-правовими актами НБУ були запроваджені тимчасові (до 1 травня 2014 р.) регулятивні норми, що регулюють видачу вкладів з рахунків в інвалюті. Ці норми стосуються виключно випадків:

- дострокового розірвання депозитних угод в інвалюті та дострокового погашення ощадних (депозитних) сертифікатів в інвалюті. В цьому разі банкам надано право повертати клієнтам кошти в національній валюті за курсом купівлі іноземної валюти уповноваженого банку на день проведення операції;

- запиту клієнтів на отримання великих сум готівки в інвалюті. Банки зобов'язані здійснювати видачу (отримання) готівкових коштів в іноземній валюті з поточних та депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати банків у межах до 15000 гривень на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом Національного банку України.

Натомість банки не мають жодних підстав відмовляти клієнтам у:

- виплаті коштів з їх рахунків в межах зазначених регуляторних норм;

- здійсненні переказу коштів в інвалюті, що належать клієнтам, в повному обсязі відповідно до нормативно-правових актів НБУ з питань валютного регулювання.

Новини по темі:

 - До 1 травня обмежено розмір продажу інвалюти в одні руки.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»