• Посилання скопійовано

Обмеження НБУ на переказ електронних грошей набрали чинності

Нацбанк привів порядок здійснення операцій з електронними грошима у відповідність нормам Європейського Союзу

Обмеження НБУ на переказ електронних грошей набрали чинності

Сьогодні, 25 липня, набрала чинності Постанова Правління Національного банку України № 378 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань здійснення операцій з електронними грошима” (далі – Постанова).

Цим документом приведено порядок здійснення операцій з електронними грошима до вимог вітчизняного законодавства та норм Європейського Союзу. Так вимоги Положення про електронні гроші в Україні, приведено у відповідність до статті 15 Закону, статті 47 Закону України “Про банки і банківську діяльність”, а також до норм законодавства ЄС.

Статтею 15 Закону України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” (далі – Закон) надано визначення поняття “електронні гроші”, яке відповідає вимогам законодавства Європейського Союзу. Це поняття визначено як одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж особа, яка їх випускає, і є грошовим зобов’язанням цієї особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі.

Зазначаємо, що електронні гроші є попередньо оплаченим платіжним продуктом, який не потребує відкриття користувачем рахунку в банку. Вони є зручним інструментом для здійснення розрахунків невеликими сумами і разом з цим користувач, використовуючи його, не відвідує банк.

Так, Постановою:

  • установлено перелік фінансових послуг, які банк – емітент електронних грошей (далі – емітент) має право надавати своїм клієнтам (крім банків) укладаючи агентські договори з юридичними особами;
  • уточнено вимоги до агентів, які на підставі договорів, укладених з емітентом, мають право надавати відповідні послуги;
  • зобов’язано емітента надавати Національному банку інформацію про комерційних агентів;
  • скасовано норму щодо обов’язкової наявності чипів на наперед оплачених картках багатоцільового використання;
  • встановлено суму готівкових коштів, яку фізична особа може отримати через платіжний пристрій в обмін на електронні гроші з використанням наперед оплаченої картки багатоцільового використання.  Ця сума становить до 500 гривень на день та не більше 4 000 гривень протягом одного місяця;
  • встановлено суму електронних грошей, яку користувачі – фізичні особи мають право переказувати іншим користувачам – фізичним особам з використанням наперед оплачених карток багатоцільового використання – до  500 гривень на день та не більше 4 000 гривень протягом одного місяця;
  • визначено суму, на яку користувачі мають право використовувати електронні гроші для здійснення розрахунків за допомогою електронного пристрою, який поповнюється і перебуває в розпорядженні користувача, – до 35 000 гривень протягом календарного року. До розрахунку цієї суми не включаються електронні гроші, погашені через операційну касу емітента на вимогу користувача протягом календарного року.

Встановлена Постановою загальна сума електронних грошей, на яку можуть здійснюватися операції протягом календарного року, відповідає вимогам законодавства ЄС. Мова йде про Директиву 2009/110/ЄС Європейського Парламенту та Ради про започаткування та здійснення діяльності установами – емітентами електронних грошей та пруденційний нагляд за ними, що вносить зміни до Директиви 2005/60/ЄС та 2006/48/ЄС, та скасовує Директиву 2000/46/ЄС, а також Директиву 2005/60/ЄС Європейського Парламенту та Ради про запобігання використанню фінансової системи з метою відмивання коштів та фінансування тероризму.

Зазначені обмеження не стосуються клієнтів банків, які мають поточний рахунок у банку, і за допомогою платіжних карток ініціюють переказ коштів з нього та/або ініціюють отримання готівки через платіжний пристрій.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»