• Посилання скопійовано

Нові обмеження НБУ стосуються виключно імпортерів

Правління Нацбанку прийняло постанову, якою запроваджуються додаткові заходи щодо діяльності банків у сфері проведення валютних операцій

Нові обмеження НБУ стосуються виключно імпортерів

Ситуація, яка сьогодні склалася на грошово-кредитному ринку, зокрема у його валютному сегменті, свідчить про наявність суттєвого дисбалансу. Попри те, що фундаментальних причин для послаблення курсу гривні немає, на ринку почали переважати панічні настрої. Суттєві викривлення виникають з боку бізнесу, зокрема імпортерів та експортерів, які використовують імпортні контракти на умовах передоплати для виведення капіталу, що, у свою чергу, створює тиск на валютний ринок.

Таким чином, посилення валютної дисципліни з боку суб’єктів господарювання сприятиме зміцненню гривні, та створить передумови для надходження в Україну міжнародної фінансової допомоги.

Правління Національного банку України прийняло постанову № 124, якою запроваджуються додаткові заходи щодо діяльності банків у сфері проведення валютних операцій. Зазначені адміністративні заходи стосуються виключно імпортерів. Мета заходів – посилити контроль за здійсненням імпортерами валютних операцій за зовнішньоекономічними договорами (контрактами) з використанням авансових платежів (попередньої оплати). Зміст запроваджених адміністративних заходів: 

1. Запроваджується заборона на здійснення уповноваженими банками купівлі валюти за дорученням клієнтів, якщо для цього використовуються залучені клієнтами кредитні кошти.

2. Для здійснення уповноваженим банком авансових платежів за імпортним контрактом клієнта, загальна вартість якого перевищує 50 тис. дол. США (в еквіваленті), необхідно мати підтвердження (дозвіл) Національного банку України. Разом з тим за імпортними контрактами, розрахунки за якими здійснюються у формі акредитива, таке обмеження (необхідність отримання дозволу Національного банку України) не застосовується. У цьому разі акредитив має бути підтверджений банком, який має рейтинг не нижче інвестиційного класу. За імпортними контрактами, загальна вартість яких не перевищує 50 тис. дол. США, компанії можуть здійснювати попередню оплату без додаткової перевірки з боку Національного банку України.

3. Операції банків зі здійснення платежів за імпортними контрактами клієнтів, загальна вартість яких перевищує 500 тис. дол. США, мають проводитися виключно з використанням акредитивної форми розрахунків. У цьому разі акредитив має бути підтверджений банком, який має рейтинг не нижче інвестиційного класу. Зазначені обмеження стосуються операцій банків щодо купівлі та перерахування іноземної валюти як за операціями клієнтів, так і за власними операціями банків.

Таким чином, вжиті Національним банком заходи мають сприяти посиленню дисципліни імпортерів та розширюють зону відповідальності банків щодо проведення контролю за здійсненням їх клієнтами розрахунків за імпортними контрактами. Такі заходи дозволять запобігати непродуктивному витоку капіталу за межі України та сприятимуть стабілізації внутрішнього валютного ринку.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»