• Посилання скопійовано

НБУ з 4 березня підвищує облікову ставку з 19,5% до 30%

Національний банк України з 4 березня підвищує облікову ставку (ставку рефінансування) з 19,5% до 30%

НБУ з 4 березня підвищує облікову ставку з 19,5% до 30%

Національний банк України (НБУ) з 4 березня підвищує облікову ставку (ставку рефінансування) з 19,5% до 30%. Про це в ході брифінгу заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва.

"Із завтрашнього дня ми робимо жорсткішою далі нашу грошово-кредитну політику. Для стабілізації ситуації на грошово-кредитному ринку наш монетарний комітет рекомендував, і правління Нацбанку прийняло рішення з завтрашнього дня підвищити ставку рефінансування до 30%. Тобто це максимальне підвищення, мабуть, за останній час: з 19,5% ми підвищуємо до 30%", - заявила Гонтарєва.

Нагадаємо, з 6 лютого НБУ підвищив облікову ставку з 14% до 19,5%.

Крім цього, у сьогоднішньому брифінгу Голова Національного банку України Валерія Гонтарева назвала ключові меседжи.

1. З 4 березня буде введено додатковий комплекс нових адміністративних заходів, які стосуватимуться виключно роботи банків з юридичними особами. Що стосується фізичних осіб (населення), то для них продовжують діяти попередні адміністративні заходи і жодних нових обмежень не вводиться.

2. Національний банк України терміном на один місяць звільнив імпортерів, що здійснюють поставки товарів критичного імпорту, від зобов’язання відкриття акредитивної форми розрахунку. Всі інші категорії товарів повинні переводитися на акредитивну форму розрахунку, у разі якщо сума контракту перевищує 500 тис. дол. США.

3. Національний банк України вітає підтриманий і проголосований Верховною Радою в першому читанні та в цілому президентський законопроект №2085 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб". Це революційний крок у реформуванні банківської системи. Разом зі змінами до бюджету цей закон є тим пакетом змін, які необхідні для того, щоб запрацювала кредитна лінія з Міжнародним валютним Фондом.

4. Національний банк України продовжує очищення банківської системи. 2 березня рішенням Правління АТ «Дельта Банк» та банки-сателіти, які входять до банківської групи "Дельта". Зокрема, ПАТ "Кредитпромбанк" і ВАТ "ОМЕГА БАНК" віднесено до категорії неплатоспроможних. 94% усіх вкладників АТ "Дельта Банк" мають вклади в межах гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) суми – 200 тис. грн., отже, вони отримають свої вклади в повному обсязі. Кількість таких вкладників становить 554 тисячі.

5. НАБУ звернулася до Міністерства фінансів з проханням прийняти рішення про можливість підписання державними банками Меморандуму щодо врегулювання питання валютних кредитів, а також вирішення питання оподаткування прощення, яке передбачено цим Меморандумом. 11 банків-найбільших іпотекодержателів підписали цей Меморандум, 4 банки з іноземним капіталом очікують на рішення своїх наглядових рад.

На підставі: РБК-Україна

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»