• Посилання скопійовано

Уточнено порядок сплати пенсійного збору під час купівлі валюти фізособами

Оприлюднено проект постанови КМУ “Про внесення змін до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій”

Уточнено порядок сплати пенсійного збору під час купівлі валюти фізособами

Як відомо, з нового року встановлено сплату пенсійного збору фізичними особами (крім фізосіб, які купляють інвалюту для погашення кредитів)  під час здійснення операцій з купівлі іноземної валюти у готівковій формі у розмірі 2 %.

Крім цього, передбачено також сплату збору фізособами та госпсуб’єктами, які подають ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю у розмірі 10 %.

З метою реалізації зазначених норм пропонується внести зміни до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій. Проект постанови КМУ, якою вносяться зміни до Порядку, оприлюднено на сайті ПФУ.

Згідно з проектом, фізособи (крім тих, які купляють інвалюту для погашення кредитів) сплачують пенсійний збір  під час здійснення операцій з купівлі іноземної валюти у готівковій формі. Під час таких операцій банк нараховує (утримує) та перераховує цей збір в установленому законом розмірі за рахунок коштів такої особи. У квитанції про здійснення валютно-обмінної операції зазначається сума сплаченого пенсійного збору.

Крім того, зазначено, що збір на обов’язкове державне пенсійне страхування під час клеймування ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів буде сплачуватись:

  • фізичними особами — при здійсненні казенними підприємствами пробірного контролю клеймування державним пробірним клеймом ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, поданих фізичними особами. Казенні підприємства пробірного контролю здійснюють видачу таким особам проклеймованих ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів за наявності платіжного документа про сплату збору;
  • суб’єктами господарювання — протягом 10 календарних днів, які настають за останнім днем місяця, в якому цей збір був нарахований. Такі суб’єкти протягом п’яти календарних днів після граничного строку сплати збору подають казенному підприємству пробірного контролю платіжні документи про його сплату.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»