• Посилання скопійовано

Обов'язковий продаж 75% валютної виручки продовжать - банкіри

Банкіри вважають, що норму обов'язкового продажу 75% валютної виручки, термін дії якої закінчується 3 вересня, буде продовжено ще щонайменше на три місяці

Обов'язковий продаж 75% валютної виручки продовжать - банкіри

Норму обов'язкового продажу 75% валютної виручки, термін дії якої закінчується 3 вересня, буде продовжено ще щонайменше на три місяці.

Таку думку висловили банкіри.

"Без сумніву, норму буде продовжено щонайменше на три місяці. Деяка стабілізація, яка спостерігається на валютному ринку, все ще не має стійкого характеру і підтримується на цьому рівні, зокрема, й за рахунок дії цієї норми", - сказав перший заступник голови правління "Промінвестбанку" В'ячеслав Юткін.

"Дію цієї норми Національному банку є сенс продовжити, оскільки вона є ефективним інструментом управління курсом валют", - сказала начальник управління валютного контролю Укрінбанку Катерина Соболь.

За її словами, скасування ж її небажане, доки не стабілізується економічна ситуація в Україні, оскільки зазначена норма з обов'язкового продажу - один з основних інструментів наповнення валютного ринку в нинішніх нестабільних умовах.

Аналогічного погляду дотримується й начальник відділу стратегічного планування "Укрсоцбанку" Єгор Перелигін.

"Певна волатильність курсу національної валюти, зовнішній тиск на бюджет країни, домінуюча імпортна складова і "хворобливий" стан платіжного балансу не дозволяють нині скасувати цю норму", - сказав експерт.

Директор із ризиків банку "Кредит Дніпро" Олена Домуз, у свою чергу, зазначила, що діюча норма обов'язкового продажу частини валютної виручки дала змогу наповнити валютою міжбанк після девальваційних потрясінь на початку року.

"Скасування обмежень і контролюючих заходів НБУ буде можливе лише після стабілізації економічної ситуації в Україні, коли перед нами будуть повною мірою відкриті зовнішні ринки і приплив валюти в країну буде стабільним", - заявила Домуз.

На думку банкіра, доки ситуація з реструктуризацією зовнішнього держборгу не проясниться, особливо розраховувати на те, що пропозиція на безготівковому ринку зростатиме, не варто.

"Крім того, попереду на Україну чекає опалювальний сезон і, відповідно, закупівля енергоресурсів. У цей час особливо відчуватиметься попит на валюту, тому скасування норми про обов'язковий продаж 75% експортної виручки восени малоймовірне", - сказала вона.

Експерти вважають, що Нацбанк може зменшити, а потім й скасувати норму обов'язкового продажу валютної виручки не раніше за 2016 рік.

Як повідомлялося, НБУ в червні продовжив на три місяці - до 3 вересня - дію антикризових заходів, які було введено у березні.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»