• Посилання скопійовано

Нацбанк про випуск електронних гррошей емітентами-нерезидентами

Нацбанк заперечує, що Постановою № 481 емітентам-нерезидентам надано право здійснювати випуск електронних грошей на території України, не беручи при цьому зобов'язань з їх погашення

Нацбанк про випуск електронних гррошей емітентами-нерезидентами

Про це йдеться у листі НБУ від 15.10.2015 р. № 53-01006/76376. Зокрема, уточнено:

1) Постановою № 481 не передбачено право емітентів-нерезидентів здійснювати випуск електронних грошей на території України, а:

  • створено правові підстави для використання резидентами України електронних грошей, випущених нерезидентами за межами України для розрахунків за допомогою міжнародних систем інтернет-розрахунків;
  • встановлено вимоги щодо придбання українськими користувачами електронних грошей, випущених нерезидентами за межами України та їх погашення (введення/виведення коштів до/з міжнародної системи інтернет-розрахунків має здійснюватися виключно з використанням рахунків, відкритих в банках).

2) Діяльність надавачів послуг (нерезидентів) з розрахунків електронними грошима регулюється Директивою 2009/110/ЄС1, яка передбачає обов'язок емітента здійснювати погашення електронних грошей на вимогу пред'явника.

Крім того, Постановою № 481 встановлено обмеження щодо використання електронних грошей, випущених емітентом-нерезидентом: користувач має право використовувати такі електронні гроші тільки як засіб платежу за товари на користь нерезидента, у міжнародній системі інтернет-розрахунків. Торговець має право приймати електронні гроші, випущені емітентом-нерезидентом, як засіб платежу від покупця-нерезидента за умови, що міжнародна система інтернет-розрахунків забезпечує перерахування цих електронних грошей одночасно з їх погашенням шляхом переказу коштів на рахунок торговця в банку-резиденті.

Отже, при використанні електронних грошей, випущених емітентом-нерезидентом забезпечується захист прав інтересів користувачів.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»