• Посилання скопійовано

Бюджетний комітет рекомендує Раді ухвалити законопроект про скасування збору з обміну валют

Комітет ВРУ з питань бюджету розглянув законопроект №4741 і підтримав скасування з 1 січня 2017 року збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з купівлі іноземної валюти в готівковій формі

Бюджетний комітет рекомендує Раді ухвалити законопроект про скасування збору з обміну валют

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 5 жовтня 2016 року розглянув проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо сприяння детінізації валютообмінних операцій (законопроект №4741).

Нагадаємо, що законопроектом пропонується внести зміни до п. 51 частини другої ст. 29 Бюджетного кодексу України щодо виключення збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що сплачуться з операцій з купівлі іноземної валюти в готівковій формі, із складу доходів загального фонду державного бюджету.

Крім того, у Прикінцевих положеннях законопроекту передбачається внести зміни до законів України:

- «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» щодо скасування збору з купівлі іноземної валюти в готівковій формі;

- «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо законодавчого закріплення можливості здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти без пред’явлення документу, що посвідчує особу.

 

Довідково! Збір з валютних операцій вперше в Україні було запроваджено ще в 1998 році як тимчасовий захід.

До 2006 року ставка цього збору становила 1,5%, потім скоротилася до 1,3%, у 2007 р. – до 1%, у 2008 р. – до 0,5%, а в 2009 р. – до 0,2%.

У січні 2011 року Верховна Рада України скасувала такий збір. Водночас вже 2014 року для юридичних та фізичних осіб запроваджено обов’язковий пенсійний збір при операціях з купівлі валюти в готівковій і безготівковій формі зі ставкою 0,5%. З 2015 року пенсійний збір при купівлі іноземної валюти сплачують тільки фізичні особи, які здійснюють придбання валюти виключно в готівковій формі (крім фізичних осіб, які купують іноземну валюту для погашення кредитів), за ставкою 2%.

 

Метою прийняття законопроекту є детінізація валютообмінних операцій, оптимізація валютного регулювання і валютно-курсової політики для забезпечення валютної стабільності шляхом скасування пенсійного збору з купівлі валюти та відміни паспортизації таких операцій.

За підсумками розгляду Комітет Верховної Ради України з питань бюджету ухвалив таке рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо сприяння детінізації валютообмінних операцій (реєстр. № 4741 від 01.06.2016 р.), поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Рибалкою С.В. та іншими, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням таких пропозицій:

  • пункт 1 розділу ІІ викласти в такій редакції: «1. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2017 року»;
  • підпункт 2 пункту 2 розділу ІІ виключити;
  • а також з внесенням необхідних редакційних та техніко-юридичних правок щодо викладу окремих положень.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»