• Посилання скопійовано

НБУ зобов'язав банки відкривати окремі рахунки для зарплат, пенсій і стипендій

Внесено зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах

НБУ зобов'язав банки відкривати окремі рахунки для зарплат, пенсій і стипендій

Нацбанк постановою від 18.08.2014 р. № 499 вніс зміни до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах.

Відповідно до змін, банк для зарахування виключно заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат відкриває фізособі окремий поточний рахунок у порядку, визначеному цією главою 6 Інструкції, або використовує вже відкритий для цих цілей рахунок.

Для відкриття окремого рахунку клієнт зобов'язаний у заяві про відкриття поточного рахунку (додаток 5) в рядку "Додаткова інформація" зазначити, що рахунок відкривається для зарахування заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат. Для діючого поточного рахунку така інформація визначається в додатковому договорі до договору банківського рахунку.

Додатково у листі від 18.08.2014 р. № 25-110/45476 Нацбанк повідомляє, що ця постанова розроблена для дотримання та реалізації банками пп. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу щодо оподаткування пасивних доходів у вигляді процентів на поточні банківські рахунки (крім заробітної виплати, стипендій, пенсій, соціальної допомоги та інших передбачених законом соціальних виплат).

За словами прес-служби НБУ, постанова носить чисто технічний характер, щоб забезпечити коректне стягування 15% податку на доходи з депозитів. Приміром, вже в найближчі дні тим, хто тримає депозити в банках на пенсійних і зарплатних рахунках, доведеться від цього відмовитися, інакше на відсотки з нових поступлень буде нарахований новий податок. 

Тепер на зарплатний, пенсійний, стипендійний рахунок можна буде перерахувати тільки зарплату, пенсію чи стипендію, нараховані банком відсотки по цим грошам 15% податком не обкладаються. А от з інших рахунків, на які нараховуються відсотки, банки стануть брати податки. Також за підприємствами залишиться право платити зарплату працівникам готівкою. 

Постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування (у "Офіційному віснику України", газетах "Урядовий кур'єр", "Голос України" або на сторінці офіційного інтернет-представництва НБУ). Постанова буде розміщена на інтернет-сторінці Нацбанку 22.08.2014.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Власні фінанси

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Власні фінанси»