• Посилання скопійовано

Нардепи хочуть частково скасувати право на дострокове зняття строкових депозитів

Зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо умов повернення строкових депозитів)

Нардепи хочуть частково скасувати право на дострокове зняття строкових депозитів

У Верховній Раді зареєстрований законопроект №1195 (автори – Різаненко П. та Бєлькова О.), яким у Цивільному кодексі (стаття 1060) пропонується передбачити, що за договором банківського строкового вкладу банк зобов`язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом «із спливом строку, визначеного у договорі банківського вкладу» (тобто після завершення дії договору).

Водночас законодавці хочуть визначити, що можливе й повернення вкладникові банківського строкового вкладу на його вимогу до спливу строку або до настання інших обставин, визначених договором, але виключно у випадках, коли це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу.

Також парламентарі пропонують у Цивільному колексі уточнити, що за договором банківського вкладу на вимогу банк зобов`язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника (тобто, по суті, все лишається, як є на практиці й сьогодні, - ред.).

Якщо ці законодавчі зміни будуть ухвалені, вони стосуватимуться нових депозитів. Принаймні, як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, «оскільки Закони України не мають зворотної дії у часі, зміни, які закріплені в даному законопроекті, не можуть мати впливу на чинні договори банківського строкового вкладу, що були укладені до моменту ухвалення та набрання чинності цим законом». «Цей закон є стратегічно важливим й приймається на перспективу розвитку діяльності банківської системи», - констатують автори законопроекту.

Вони наголошують, що хоча чинне законодавство й передбачає існування двох видів вкладів (на вимогу та строкових), де-факто строкові вклади теж є вкладами на вимогу, з огляду на право вкладників банків достроково їх знімати. А під час кризи та паніки населення це створює суттєву загрозу для стабільності банківської системи.

«Тобто банки залучають кошти на короткий (непрогнозований) період і видають кредити на значно довший період, беручи на себе високі ризики виникнення ситуації, коли ресурсів стане недостатньо для подальшого ведення діяльності <…> Необхідність прийняття даного законопроекту полягає у збереженні права вибору вкладником типу договору вкладу з однієї сторони, та наданні банкам правових важелів для встановлення балансу пасивів та активів банківських установ через урегульований механізм повернення строкових депозитів з іншої сторони», - зауважують нардепи. 

Джерело: Finbalance

Рубрика: Фінанси і банки/Власні фінанси

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Власні фінанси»