• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики роз'яснило деякі аспекти оплати праці під час відрядження

Зокрема, роз'яснено, як враховувати премії при оплаті відрядження

Мінсоцполітики роз'яснило деякі аспекти оплати праці під час відрядження

Мінсоцполітики у листі від 06.08.2014 р. № 1126/13/84-14 роз'яснило деякі аспекти оплати праці під час відрядження.

Так, зазначено, працівникам, які пропрацювали на підприємстві менше 2-х календарних місяців, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Тобто, якщо працівником відпрацьовано 2 робочих дні, а на третій його відправляють у відрядження розрахунок середньої заробітної плати проводиться виходячи з виплат за ці два робочі дні.

До заробітної плати, яка враховується при обчисленні середньої заробітної плати за два календарні місяці відноситься: оклад, доплати, надбавки, премії, які не носять разового характеру, в тому числі квартальні, піврічні та річні премії, індексація тощо.

Премії, включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на зарплату.

Слід враховувати, що премії, які виплачуються за квартал і більш тривалий проміжок часу, при обчисленні середньої зарплати за останні два календарні місяці включаються в заробіток в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді. Якщо число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії (місячні, квартальні тощо) під час обчислення середньої зарплати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

Одноразова винагорода за рік враховується при обчисленні середньої зарплати шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

Якщо премії, винагороди нараховуються в поточному за попередній місяць у фіксованому розмірі, і в цих місяцях (розрахункових) відпрацьовані не всі робочі дні, то премії враховуються пропорційно відпрацьованому періоду.

Розрахований середньоденний заробіток необхідно порівняти із денним заробітком працівника, направленого у відрядження, у місяці, в якому він перебуває у відрядженні.

До денного заробітку працівника включаються всі виплати, які працівник отримає у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії тощо.

У випадку, коли денний заробіток вищий середньоденного заробітку, необхідно заплатити за час відрядження заробітну плату.

Якщо вищий середньоденний заробіток, то виплачується середня заробітна плата.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»