• Посилання скопійовано

Зарплата поновленого працівника індексується як для новоприйнятого

Якщо працівник звільнився, а потім повернувся на цю саму посаду, зарплата індексується з місяця повторного прийняття на роботу

Зарплата поновленого працівника індексується як для новоприйнятого

Порядок проведення індексації грошових доходів населення затверджено постановою Кабміну від 17.07.2003 р. №1078. Названий Порядок передбачає, що індексація грошових доходів населення проводиться в межах прожиткового мінімуму та в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 101%.

Пунктом 10-1 зазначеного Порядку визначено, що індекс споживчих цін для проведення індексації заробітної плати новоприйнятих працівників обчислюється з місяця прийняття працівника на роботу. Іншого порядку визначення базового місяця для працівника, який раніше працював на підприємстві на цій самій посаді, законодавство не встановлює.

Таким чином, на нашу думку, підстав для врахування попередніх умов індексації для працівника, якого звільнили, а згодом знову прийняли на роботу, немає. З позиції Порядку нарахування індексації цей працівник є новоприйнятим. Не діють для нього й норми п. 10-2 Порядку, адже вони стосуються тільки працівників, яких було переведено на іншу посаду в межах того самого підприємства (тобто без звільнення) або переведено на інше підприємство (тобто звільнено за переведенням).

Отже, вбачається, що для працівника, якого раніше звільнили, а потім знову прийняли на цю саму посаду в межах одного підприємства, нарахування індексації (обчислення індексу споживчих цін) розпочинатиметься спочатку — з місяця повторного прийняття на роботу. У цій частині порядок її нарахування відповідатиме порядку індексації доходів усіх новоприйнятих працівників.

 Олексій Кравчук

 

Автор: Кравчук Олексій, д.ю.н., аудитор

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»