• Посилання скопійовано

Підприємство може виплачувати зарплату по-різному

Підприємствам слід обирати банк для зарплатного проекту з урахуванням побажань працівників

Підприємство може виплачувати зарплату по-різному

Наше підприємство має зарплатний проект у банку. Один з працівників не хоче користуватися послугами цього банку і наполягає на тому, щоб йому виплачували заробітну плату на його поточний рахунок, відкритий в іншому банку. Як оформити таку виплату? Чи може працедавець відмовити працівникові в такому проханні і виплачувати заробітну плату в межах зарплатного проекту?

Нагадаємо, що згідно з ч. 5 ст. 24 Закону України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці» (далі — Закон про оплату праці) «за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на зазначений ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок працедавця». На нашу думку, слова «може здійснюватися» означають, що працедавець має право на добровільну згоду з побажаннями працівника щодо місця виплати заробітної плати. Але працедавець не зобов'язаний виконувати будь-які вимоги працівника щодо цього.

На сьогодні поширеними є так звані зарплатні проекти. Зарплатний проект — це угода між банком та працедавцем про виплату заробітної плати, премій та інших платежів працівникам за допомогою міжнародних пластикових карток. Працедавець має переваги: виплата заробітної плати зводиться до здійснення одного банківського переказу, а решта операцій виконується банком; за наявності працівників в інших регіонах України можливим є централізоване нарахування та виплата заробітної плати з головного офісу, бо всі операції з виплати зарплати провадяться через банк. Крім того, відпадає потреба у використанні готівки. При цьому працює загальна норма ст. 24 Закону про оплату праці стосовно того, що для виплати заробітної плати з використанням зарплатного проекту потрібна особиста письмова згода працівника.

Але не всі працівники можуть бути згодні з вибором працедавцем банку, що обслуговує зарплатний проект. Тоді вони можуть відмовитися від використання банківських карток у межах зарплатного проекту і вимагати виплати заробітної плати на інші банківські рахунки. На нашу думку, підприємство має право відмовити працівникові у такій вимозі, але в цьому разі заробітна плата має бути виплачена через касу в обов'язковому порядку згідно з приписами ст. 24 Закону про оплату праці, якщо працівник не погодиться використовувати банківську картку в межах зар-платного проекту. Для того щоб виплачувати заробітну плату з каси готівкою, жодних заяв від працівників вимагати не можна. Також потрібно буде виплачувати готівку за місцем роботи тих працівників, які працюють у філіях та інших відокремлених підрозділах, що розташовані в іншій місцевості, ніж головне підприємство.

Для уникнення подібних ситуацій можна порадити підприємствам обирати банк для зарплатного проекту з урахуванням побажань працівників. Також можна запровадити декілька зарплатних проектів у різних банках.

Якщо ж підприємство згодне виконати вимоги працівника про виплату йому заробітної плати за зазначеними ним банківськими реквізитами, то в цьому разі працівник повинен подати заяву, в якій зазначаються банківські реквізити, за якими він бажає отримувати заробітну плату. Працедавцю достатньо буде зробити виплату за цими реквізитами. При цьому текст реквізиту платіжного доручення «Призначення платежу» може бути досить довільним і водночас достатньо конкретним, наприклад «Заробітна плата за другу половину серпня 2014 р.». На нашу думку, буде помилкою писати в цьому реквізиті текст «Поповнення карткового рахунка» або щось подібне, бо тоді виплата не буде ідентифікована як заробітна плата, що може спровокувати запитання контролюючих органів та спроби класифікувати такі виплати як виплати доходу, відмінного від заробітної плати, з відповідним оподаткуванням.

Юлія Єгорова

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»