• Посилання скопійовано

Пенсії та зарплати українцям індексують на 150 гривень

Зарплати і пенсії українців планують проіндексувати вже до кінця року. Про це днями заявив президент Петро Порошенко

Пенсії та зарплати українцям індексують на 150 гривень

«Люди вже повинні відчути перші результати реформ. До кінця року ми повинні індексувати заробітні плати і пенсії і не допустити падіння рівня життя людей», – сказав він.

У реальності, як з’ясували журналісти, зарплати і пенсії планують збільшити на 13% від суми прожиткового мінімуму, тобто на 153 грн.

Заява президента не стало несподіванкою відразу з кількох причин. По-перше, реальні доходи громадян через зростання інфляції і девальвацію нацвалюти скоротилися за останні два роки значно істотніше, ніж було передбачено бюджетним кодексом. По-друге, в діло пішли політичні мотиви. Кілька днів тому прем’єр-міністр Арсеній Яценюк також почав перейматися питанням розробки єдиного порядку індексації зарплат і пенсій співробітників бюджетної сфери.

Але експерти попереджають, що про індексацію, аналогічну рівню інфляції в країні (за підсумками червня – 58% рік до року), не йдеться.

«Недоцільно проводити індексацію, рівнозначну рівню інфляції. Такі дії призведуть до збільшення і так хиткого фінансово-економічного становища країни», – підкреслив директор компанії IBI-Rating Ігор Андрусик.

Міністр соцполітики Павло Розенко підтверджує: підвищити зарплати і пенсії на відсоток інфляції не вийде.

«У першу чергу ми збираємося підняти прожитковий мінімум – десь на 13%», – сказав нам Розенко. Зараз прожитковий мінімум становить 1176 грн, тобто після підвищення ця сума буде 1329 грн.

«В середньому, на цьому ж рівні підвищаться і зарплати, і пенсії. У першу чергу індексація торкнеться мінімальних і соціальних пенсій (їх платять українцям, визнаними непрацездатними. – Авт.), зарплат бюджетників, а також більшості соцвиплат (по інвалідності, одиноким матерям). Загалом, це стосується всіх категорій, виплати яких прив’язані до прожиткового мінімуму», – говорить Розенко.

Він додав: проіндексувати виплати планують максимум в грудні цього року.

На думку експертів, коштів у бюджеті на повноцінну індексацію просто не вистачить, навіть незважаючи на заявлений профіцит за січень – травень у розмірі 5,6 млрд грн.

Джерело: Вести

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»