• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики про нюанси розрахунку лікарняних

Мінсоцполітики розглянуло кілька питань щодо розрахунку допомоги з тимчасової непрацездатності. Зокрема, сумісникам, вахтовикам та у разі простою

Мінсоцполітики про нюанси розрахунку лікарняних

Мінсоцполітики у листі від 17.09.2015 р. № 529/18/99-15 розглянуло кілька питань щодо розрахунку допомоги з тимчасової непрацездатності. Зокрема, роз'яснено:

1)  Якщо протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, середня зарплата для розрахунку допомоги, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної зарплати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку.    

2) Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності та сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ.  Якщо в повному місяці періоду тимчасової непрацездатності або відпустки по вагітності та пологах розрахована сума виплати перевищує максимальну величину бази нарахування ЄСВ, то сума допомоги в цьому місяці обмежується максимальною величиною.       Відповідно зменшується загальна сума страхової виплати.        

3) Якщо застрахована особа працює за сумісництвом, обчислення середньої зарплати здійснюється страхувальниками окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. У такому разі сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ. Для виконання вимоги щодо сумарної зарплати, із якої розраховується виплата, у такому випадку (страховий випадок настав у перший день роботи за сумісництвом) у довідку про середню зарплату за основним місцем роботи може бути включена інформація про зарплату місяця настання страхового випадку.

4) Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.  Для догляду за хворою дитиною в період частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років листок непрацездатності не видається.    

5) Законодавством не передбачені підстави для відмови в наданні допомоги по вагітності та пологах. У разі надання застрахованій особі відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами у період простою підприємства не з вини застрахованої особи, щорічної (основної чи додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, додаткової відпустки у зв'язку з навчанням, творчої відпустки допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами.  

6) Порядок №1266 не передбачає особливостей обчислення середньої зарплати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам, які працюють на підприємстві вахтовим методом.

7) Середня зарплата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до звіту про ЄСВ.    

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»