• Посилання скопійовано

Нюанси розрахунку лікарняних, якщо у розрахунковому періоді були святкові та неробочі дні

При розрахунку лікарняних з 04.07.2015 року святкові та неробочі дні не виключаються із розрахункового періоду та відповідно, з періоду, за який здійснюється виплата матеріального забезпечення

Нюанси розрахунку лікарняних, якщо у розрахунковому періоді були святкові та неробочі дні

У зв’язку з численними зверненнями страхувальників щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, у випадках, коли в розрахунковому періоді були святкові та неробочі дні, Київське міське відділення ФСС з ТВП повідомляє наступне.

Змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 р. № 439 (набрали чинності 04.07.2015 року) було викладено в новій редакції Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.

При цьому, згідно з роз’ясненнями Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 07.07.2015 р. № 2.4-17-1112 новий порядок обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням застосовується до страхових випадків, які настали з 04.07.2015 року.

Відповідно до пункту 3 Порядку № 1266, середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або страхові внески на відповідні види загальнообов'язкового державного соціального страхування, на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, – тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати.

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

Тобто, пунктом 3 Порядку № 1266 чітко визначено періоди поважних причин, які виключаються із розрахункового періоду.

Отже, у зв’язку із викладеним вище, при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності по страховим випадкам, які настали з 04.07.2015 року, святкові та неробочі дні не виключаються із розрахункового періоду та відповідно, з періоду, за який здійснюється виплата матеріального забезпечення.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»