• Посилання скопійовано

Перенесення робочих днів: нюанси розрахунку при звільненні

Нарахування заробітної плати працівникові повинно проводиться згідно з табелем обліку робочого часу, - Держпраці

Перенесення робочих днів: нюанси розрахунку при звільненні

Запитання: На підприємстві після зборів трудового колективу було прийнято рішення про перенесення робочих днів з січня та лютого 2017 року на суботи протягом 2016-2017 р.р. У вересні-листопаді працівником було відпрацьовано 7 субот. Наприкінці листопада він звільняється за власним бажанням, однак повністю виплати йому не проведені, мотивуючи це тим, що оплата за суботи буде у січні 2017 року. Чи правомірні дії роботодавця?

 

Відповідь Держпраці у Хмельницькій області: Оскільки у вересні – листопаді відпрацьовано 7 субот (що відмічено у табелях обліку робочого часу за вересень – листопад), то нарахування заробітної плати працівникові повинно проводиться згідно з табелем обліку робочого часу.

У день звільнення бухгалтерія підприємства повинна була провести виплати всіх сум, що належать працівникові від підприємства, відповідно до ч. 1 ст. 116 КЗпП. У цій статті зазначено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Окрім того, відповідно до ст. 117 КЗпП, у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 КЗПП, за відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

У разі наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»