• Посилання скопійовано

Особливості звільнення працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці

Лист Мінсоцполітики від 04.04.2012 р. №55/06/187-12 «Щодо привілеїв у відпустці»

Мінсоцполітики нагадує, що при звільненні працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, в т.ч. ліквідації, реорганізації, банкрутстві або перепрофілюванні підприємства, скороченні чисельності чи штату працівників, має бути дотриманий певний порядок вивільнення і враховано переважне право на залишення на роботі згідно зі ст. 42 КЗпП. Крім того, при звільненні за цією підставою діють обмеження щодо звільнення окремих працівників, встановлені ст. 184 КЗпП. А саме: не допускається звільнення вагітних жінок і тих, які мають дітей віком до 3 р. (до 6 р. - ч. 6 ст. 179), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 р. чи дитини-інваліда з ініціативи власника (крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням). Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у разі їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. При цьому на період працевлаштування за ними зберігається середня зарплата, але не більше 3-х місяців з дня закінчення строкового трудового договору.
У разі ліквідації юрособи з правонаступництвом власник не має права звільнити вищезазначену категорію працівників. Таке звільнення можливе лише у порядку переведення на підприємство, яке є правонаступником (п. 5 ст. 36 КЗпП).
Принагідно Мінсоцполітики зазначає, що держслужбовцям за сумлінну безперервну працю в органах держвлади, зразкове виконання трудових обов'язків видається грошова винагорода. Вона видається особам, які пропрацювали безперервно на посадах держслужбовців в одному чи кількох органах держвлади не менше ніж 10 р. Винагорода видається на підставі рішення керівника відповідного органу держвлади,  раз на 5 років, якщо за результатами проведення щорічної оцінки рівень виконання держслужбовцем обов'язків та завдань оцінений як «добрий» і «високий».

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»