• Посилання скопійовано

Головбуха можуть приймати на посаду та звільняти і засновники підприємства

Статут може містити вимогу погоджувати приймання та звільнення головного бухгалтера із загальними зборами засновників, проте така вимога не повинна суперечити положенням Кодексу законів про працю

Головбуха можуть приймати на посаду та звільняти і засновники підприємства

Відомості, що містяться у статуті (установчому, засновницькому договорі), умовно можна поділити на обов'язкові (ті, що встановлені Законом) та необхідні (ті, про які засновники домовилися і вважають необхідними для захисту їхніх інтересів).

Щодо обов'язкових, то тут слід врахувати насамперед вимоги законів для відповідного виду товариства (ТзОВ, АТ, ТзДВ, командитне товариство, інші). Наприклад, для такої більш поширеної організаційно-правової форми, як ТзОВ, вимоги щодо статуту наведені у ч. 1 ст. 88 ЦКУ, ч. 2 ст. 57 ГКУ, ст. 4 та ст. 51 Закону України «Про господарські товариства». Серед обов'язкових вимог — відомості про склад органів управління товариством, їхню компетенцію та порядок прийняття ними рішень. 

Чи можливо статутом підприємства зобов’язати керівника погоджувати приймання та звільнення головного бухгалтера із загальними зборами учасників підприємства? Мін’юст вважає: слід виходити з того, що статут є локальним нормативним актом і не повинен суперечити законодавству України за своєю формою та змістом. Про це зазначається у його листі від 28.05.2013 р. №4290-0-4-13/6.1

Ми цілком погоджуємося з таким підходом, проте чинне законодавство містить лише загальні вимоги щодо затвердження засновниками складу органів управління товариством. А головного бухгалтера, який хоч і є посадовою особою, за змістом виконуваних посадових обов'язків навряд чи можна віднести до складу органів управління.

Головний бухгалтер, на нашу думку, належить до працівників, яких керівник (орган управління) своїм наказом приймає на посаду та чиї посадові обов'язки затверджує. Хоча не виключена ситуація, коли кілька учасників товариства, які є одночасно працівниками ТзОВ, згідно зі статутом утворюють його орган правління — раду директорів. У такому випадку цілком ймовірним є прийняття рішення щодо обрання на посаду головного бухгалтера тої чи іншої особи шляхом голосування або іншим способом, який має бути описаний у статуті. Тоді і звільнення має відповідним чином погоджуватися з такою радою директорів. І такі рішення, за вищенаведеним умовним поділом, належать до необхідних, про які засновники постановили домовитися. І, відповідно, такі відомості мають бути включені до статуту.

Проте, якщо у ТзОВ є один чи кілька засновників, які не мають відношення до госпдіяльності ТзОВ та не обіймають певних керівних посад, на нашу думку, не доцільно зазначати у статуті застереження щодо погодження приймання та звільнення головного бухгалтера із загальними зборами засновників чи засновником.

Чинне законодавство відносить ці питання до компетенції керівника. Він, зокрема, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства у межах та порядку, визначених установчими документами. На керівника також покладаються обов'язки щодо затвердження штатного розпису підприємства та обов'язки щодо організації бухобліку та забезпечення фіксування всіх госпоперацій у первинних документах (ч. 2 ст. 8 Закону про бухоблік).

Отже, статут може містити вимоги щодо погодження приймання та звільнення головного бухгалтера із загальними зборами (організації ведення бухобліку), але такі вимоги не повинні суперечити положенням Кодексу законів про працю та порушувати права й інтереси працівника, у т. ч. й щодо строків звільнення, виплат усіх належних сум та видачі вчасно трудової книжки.

Наостанку зазначимо, що цим листом Мін’юст порушив дуже важливе питання обрання на посаду головного бухгалтера. Пов'язано це, зокрема, з тим, що головбух відповідає за ведення податкового обліку та сплату податків, зборів (обов'язкових платежів), а порушення на цих ділянках можуть призвести до вкрай неприємних наслідків.

Водночас зазначимо, що головбух, як посадова особа, несе кримінальну відповідальність за несплату податків за період, в якому така особа перебувала на цій посаді, навіть після звільнення. Але штрафні санкції, які ТзОВ довелося сплатити за період роботи звільненого головбуха, підприємство зможе стягнути з колишнього головного бухгалтера лише у порядку та у розмірах, встановлених КЗпП. 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»