• Посилання скопійовано

Як поновити мобілізованого працівника: порядок дій для роботодавців

Держінспекція з питань праці роз'яснила, як поновити на роботі працівників, звільнених у зв’язку з мобілізацією

Як поновити мобілізованого працівника: порядок дій для роботодавців

Як зазначила Держпраці у своєму роз'ясненні від 17.06.2014 р. всі працівники, які були звільнені з роботи на підставі пункту 3 статті 36 КЗпП України у зв'язку із призовом на військову службу під час мобілізації, мають бути поновлені роботодавцем на роботі у зв'язку із набуттям чинності Законом № 1275.

Поновлення на роботі здійснюється шляхом скасування наказу про звільнення, внесення відповідного запису до трудової книжки (за її наявності) та особової справи (картки) працівника. Про скасування наказу про звільнення роботодавець зобов'язаний повідомити працівника шляхом направлення йому за місцем реєстрації (фактичного проживання) листа із долученням копії наказу.
Починаючи з дати звільнення працівнику також має бути нарахована середня заробітна плата без нарахування податків та єдиного соцвнеску.
Розрахунок середньої заробітної плати для оплати часу перебування на зборах здійснюється, виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують виклику на збори.

Працівникам, які пропрацювали менше двох календарних місяців, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час. Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, то розрахунок здійснюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо і протягом цих місяців не відпрацьовано жодного робочого дня, то розрахунки проводяться виходячи з установлених в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. Час, протягом якого працівники не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.
Нарахування виплат, що обчислюються із середньої зарплати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів.
Якщо при звільненні працівникові була нарахована і виплачена компенсація за невикористану відпустку, необхідно провести відповідний перерахунок, оскільки трудові відносини тривають, а виплата компенсації за всі дні невикористаної відпустки можлива виключно у випадку звільнення працівника. Аналогічній перерахунок проводиться і в разі якщо умовами колективного договору передбачена виплата вихідної допомоги і така допомога була нарахована і виплачена працівнику при звільненні.
Оскільки у законодавстві відсутня норма щодо строків виплати зарплати у разі збереження її середньомісячного розміру, слід користуватися загальними нормами законодавства: не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.
Відмова роботодавця від скасування наказу про звільнення працівника у зв'язку із призовом на військову службу під час мобілізації та/або невиплата середньої заробітної плати є порушенням законодавства про працю і тягне за собою відповідальність, передбачену законодавством (кримінальну, адміністративну та дисциплінарну).

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»