• Посилання скопійовано

Відпустка працівникам, які мають дітей: умови та порядок надання

Мінсоцполітики роз'яснило окремі питання щодо надання додаткової соціальної відпустки працівникам, які мають дітей

Відпустка працівникам, які мають дітей: умови та порядок надання

Міністерство соціальної політики України у листі від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15 роз'яснило:

1)  Оскільки додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, віднесена до виду соціальних відпусток, то поділу на частини вона не підлягає. Однак працівниця, яка має право на соціальну відпустку за двома підставами, може використати зазначену відпустку, наприклад, спочатку за однією підставою тривалістю 10 календарних днів, а через деякий час за іншою підставою тривалістю 7 календарних днів.

2) У разі настання тимчасової непрацездатності працівника у період використання ним додаткової відпустки частина відпустки, на яку припала тимчасова непрацездатність, має бути перенесена на інший період або надана одразу після закінчення дії причини, тобто відпустка продовжена.

3) Якщо працівник, який має право на соціальну додаткову відпустку, не виявив бажання скористатись нею протягом кількох років, то порушення законодавства про відпустки з боку роботодавця не вбачається. Відповідно, немає підстав для притягнення його до відповідальності.  Водночас законодавством не передбачено строк давності, після закінчення якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей. Тому якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, то він має право використати її. У разі ж звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпустки.    

4) Додаткова відпустка "на дітей" може надаватися в будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини - до чи після. Наприклад, працівник, який прийнятий на роботу в квітні 2015 року і має право на таку відпустку, може її використати у 2015 році в зручний для нього час за попередньою домовленістю з роботодавцем.

Нагадаємо, що право на додаткову соціальну відпустку "на дітей" мають:

 - жінки, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 15 років, 

 - жінки, які мають дитину-інваліда;

 - жінки, які усиновили дитину,

 - матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи,

 - одинокі матері,

 - батько дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі),

 - особи, які взяли під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків.

Така додаткова оплачувана відпустка надається щорічно тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»